Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2019
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Lifo]: Seashore Library: Η βιβλιοθήκη πάνω στην άμμο με θέα τον ωκεανό
[Lifo]: Seashore Library: Η βιβλιοθήκη πάνω στην άμμο με θέα τον ωκεανό

[Lifo]: Seashore Library: Η βιβλιοθήκη πάνω στην άμμο με θέα τον ωκεανό

Πάνω στην αμμουδιά ενός τουριστικού θερέτρου έξω από το Πεκίνο, στέκεται διακριτικά μία από τις πιο ιδιαίτερες βιβλιοθήκες του κόσμου με θέα τον ωκεανό

Πάνω στην αμμουδιά ενός τουριστικού θερέτρου έξω από το Πεκίνο, στέκεται διακριτικά μία από τις πιο ιδιαίτερες βιβλιοθήκες του κόσμου.

Η «Βιβλιοθήκη στην Ακτή» του αρχιτεκτονικού γραφείου Vector Architects, σχεδιάστηκε στο πλαίσιο ενός ευρύτερου πρότζεκτ με γνώμονα τη ζωή κοντά στη φύση και μακριά από την μαζική οικιστική ανάπτυξη και τους γρήγορους ρυθμούς των μεγαλουπόλεων της Κίνας.

Καλύπτοντας μια επιφάνεια 450 τετραγωνικών μέτρων, η βιβλιοθήκη βρίσκεται μόλις λίγα μέτρα από τη θάλασσα, στον κόλπο Μπόχαϊ, και οι επισκέπτες απολαμβάνουν όλες τις ανέσεις μια σύγχρονης βιβλιοθήκης με θέα τον ωκεανό. Το κτίριο είναι στραμμένο προς την ανατολή και εξωτερικά κυριαρχεί το τσιμέντο, που στο εσωτερικό υποχωρεί αφήνοντας χώρο για τις ξύλινες επιφάνειες.

Τον χειμώνα οι εγκαταστάσεις εξυπηρετούν αποκλειστικά τους (λίγους) μόνιμους κατοίκους στα δυτικά, αλλά από την άνοιξη έως το φθινόπωρο, το θέρετρο ανοίγει στο κοινό και η βιβλιοθήκη γίνεται τόπος συνάντησης εκατοντάδων βιβλιόφιλων. «Η αρχιτεκτονική μπορεί να συνδυάσει την ανθρώπινη ύπαρξη με ένα πολύ συγκεκριμένο κομμάτι γης», εξηγεί ο Γκονγκ Ντονγκ, επικεφαλής αρχιτέκτοντας των Vector Architects. «Το τοπίο είναι πάντα το σημείο αφετηρίας».

Εκτός από τους χώρους ανάγνωσης, η Seashore Library στεγάζει αίθουσα διαλογισμού, δωμάτια δραστηριοτήτων, μπαρ και σαλόνια ξεκούρασης.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: LIFO

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!