Κυριακή, 16 Φεβρουαρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Lifo]: Το Σαντιρβάν τζαμί ξαναβρίσκει τη χαμένη αίγλη του – Αποκαταστάθηκε το περίτεχνο τέμενος στη Δράμα
[Lifo]: Το Σαντιρβάν τζαμί ξαναβρίσκει τη χαμένη αίγλη του – Αποκαταστάθηκε το περίτεχνο τέμενος στη Δράμα

[Lifo]: Το Σαντιρβάν τζαμί ξαναβρίσκει τη χαμένη αίγλη του – Αποκαταστάθηκε το περίτεχνο τέμενος στη Δράμα

Το τζαμί είχε αφεθεί επί σειρά ετών στη φθορά του χρόνου

Στη συμβολή των οδών Άρμεν και Αγαμέμνονος στη Δράμα , ένα πέτρινο κτίριο με περίτεχνο ζωγραφικό διάκοσμο στην πρόσοψη καθηλώνει το βλέμμα του επισκέπτη. Δεν είναι άλλο από το Σαντιρβάν τζαμί , ένα μικρό τέμενος με αυλή, που βρισκόταν στην άλλοτε μουσουλμανική συνοικία της πόλης.

Το Σαντιρβάν τζαμί ανακαινίστηκε, σύμφωνα με την κεντρική επιγραφή που κοσμεί την είσοδό του, το 1806 από τον Μεχμέτ Αλί Αγά, πιθανόν πατέρα του Μαχμούτ-πασά Δράμαλη, λειτούργησε ως τζαμί μέχρι τη δεκαετία του ’20 και από το 1927-’28 έως και το 1981 στέγασε την ιστορική τοπική εφημερίδα «Θάρρος». Ανακηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο το 1983, ωστόσο η έλλειψη συντήρησής του είχε ως αποτέλεσμα να καταρρεύσει η στέγη του και να αφεθεί στην φθορά του χρόνου.

Ώσπου, το 2012, η εταιρεία Raycap του επιχειρηματία Κώστα Αποστολίδη από την Δράμα, αποφάσισε να τού δώσει μια δεύτερη «ευκαιρία ζωής». Η εταιρεία αγόρασε το κτίριο και ανέλαβε την αποκατάσταση και ανάδειξή του σε χώρο πολιτισμού.

«Βλέπαμε να καταρρέει και θα χάναμε ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας του τόπου. Αυτός ήταν ο λόγος που αποφασίστηκε η αγορά, για να το διατηρήσουμε και να το σώσουμε», εξηγεί ο Σάκης Γαλόπουλος, στέλεχος της Raycap που διαθέτει εργοστάσια σε ΗΠΑ, Γερμανία, Σλοβενία, Κύπρο και στην πόλη της Δράμας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: LIFO

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!