Δευτέρα, 23 Ιουλίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Lifo]: Η Ρωσία επικρίνει τη Νορβηγία για την ενίσχυση του αμερικανικού στρατού στα εδάφη της
[Lifo]: Η Ρωσία επικρίνει τη Νορβηγία για την ενίσχυση του αμερικανικού στρατού στα εδάφη της

[Lifo]: Η Ρωσία επικρίνει τη Νορβηγία για την ενίσχυση του αμερικανικού στρατού στα εδάφη της

Η Ρωσία αποδοκίμασε σήμερα την απόφαση της Νορβηγίας να ζητήσει από τις ΗΠΑ να διπλασιάσουν τους στρατιώτες που αναπτύσσει στο νορβηγικό έδαφός.

Με αυτό το σχέδιο, οι αμερικανικές δυνάμεις θα σταθμεύσουν ακόμα πιο κοντά στη ρωσική μεθόριο.

Αυτά τα σχέδια «μας προκαλούν μεγάλη ανησυχία», επισήμανε η πρεσβεία της Ρωσίας στο Όσλο στον λογαριασμό της στο Facebook.

Προτού προσχωρήσει ως ιδρυτικό μέλος στο ΝΑΤΟ το 1949, η Νορβηγία είχε δεσμευτεί, προκειμένου να καθησυχάσει τους φόβους της ΕΣΔΔ, να μην ανοίξει τα σύνορά της σε ξένες στρατιωτικές δυνάμεις εφόσον δεν δέχεται επίθεση ή δεν απειλείται με επίθεση.

Η παρουσία των Αμερικανών στρατιωτών στη Νορβηγία «αντίκειται στην απόφαση της Νορβηγίας του 1949… γεγονός που καθιστά τη Νορβηγία (μια χώρα) λιγότερο προβλέψιμη, επιρρεπή στο να τροφοδοτεί τις εντάσεις, να υποδαυλίζει την κούρσα των εξοπλισμών και να οδηγεί σε αποσταθεροποίηση την κατάσταση στη βόρεια Ευρώπη» συμπληρώνεται στο μήνυμα της Ρωσίας.

Την Τρίτη, η κυβέρνηση της Νορβηγίας ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει να διπλασιαστεί ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί στην επικράτειά της. Ήδη, από το 2017, η Νορβηγία φιλοξενεί στο Βέρνες (κεντρικά) περίπου 330 μέλη του πολεμικού ναυτικού, στο πλαίσιο των εναλλαγών προσωπικού, γεγονός που προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες της γειτονικής Ρωσίας.

Το Όσλο θέλει η αμερικανική δύναμη να ανέρχεται στους 700 στρατιώτες, η οποία θα σταθμεύσει στο Σετερμόεν στο βόρειο τμήμα της χώρας, σε κοντινότερη απόσταση από τα ρωσο-νορβηγικά σύνορα και να παραμείνει πέντε χρόνια έναντι της διάρκειας των 6 μηνών, που ανανεώνεται τακτικά.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: LIFO

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!