Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
28 °C 3 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
22 °C 3 kmh
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Lifo]: Ραχόι: Η Ισπανία δεν θα χωριστεί-Τι ενδέχεται να κάνει σε περίπτωση ανεξαρτητοποίησης
[Lifo]: Ραχόι: Η Ισπανία δεν θα χωριστεί-Τι ενδέχεται να κάνει σε περίπτωση ανεξαρτητοποίησης

[Lifo]: Ραχόι: Η Ισπανία δεν θα χωριστεί-Τι ενδέχεται να κάνει σε περίπτωση ανεξαρτητοποίησης

Όλα τα βλέμματα αύριο στο καταλανικό Κοινοβούλιο

Η Ισπανία δεν θα χωρισθεί, δηλώνει ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt μία εβδομάδα μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος που οργανώθηκε από την αυτονομιστική ηγεσία της Καταλονίας και μία ημέρα μετά την μεγαλειώδη διαδήλωση της σιωπηλής πλειοψηφίας στην Βαρκελόνη κατά της απόσχισης.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχει κίνδυνος χωρισμού της Ισπανίας, ο Ραχόι απαντά: «Καθόλου. Η Ισπανία δεν θα χωρισθεί και η εθνική ενότητα θα διαφυλαχθεί. Θα κάνουμε ό,τι επιτρέπει ο νόμος για να το διασφαλίσουμε».

Σύμφωνα με την El Pais, η εκτελεστική εξουσία έχει περάσει μήνες εξετάζοντας όλο το νομικό οπλοστάσιο που είναι διαθέσιμο στο κράτος, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Το άρθρο 155 ορίζει ότι η κυβέρνηση, «κατόπιν αιτήματος προς τον πρόεδρο της αυτόνομης κοινότητας και σε περίπτωση μη συμμετοχής», μπορεί να λάβει «τα αναγκαία μέτρα για να επιβάλει την τήρηση των υποχρεώσεων». Σύμφωνα με την Πράξη Εθνικής Ασφάλειας του 2015, ο Πρωθυπουργός με διάταγμα μπορεί να κηρύξει κατάσταση Ενδιαφέροντος για την Εθνική Ασφάλεια.

Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές παραδέχονται ότι αυτός ο μηχανισμός έχει σχεδιαστεί για καταστάσεις καταστροφών ή επιθέσεων και  οι διάφορες αρχές είναι πρόθυμες να συντονίζονται, αλλά δεν είναι σαφές πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει σε ένα σενάριο όπως αυτό της ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: LIFO

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!