Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
11 °C 3 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
10 °C 10 kmh
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Lifo]: Πέθανε ο συγγραφέας και σεναριογράφος Κώστας Βρεττάκος
[Lifo]: Πέθανε ο συγγραφέας και σεναριογράφος Κώστας Βρεττάκος

[Lifo]: Πέθανε ο συγγραφέας και σεναριογράφος Κώστας Βρεττάκος

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών ο γιος του ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου

Πέθανε σε ηλικία 80 ετών ο συγγραφέας και σεναριογράφος Κώστας Βρεττάκος.

Είχε γεννηθεί στη Αθήνα το 1938 και ήταν γιος του ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου. Σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου στην Αθήνα και τη Ρώμη χωρίς να ολοκληρώσει ποτέ τις σπουδές του.

Παράλληλα με τις κινηματογραφικές του ενασχολήσεις βιοπορίστηκε ως επιμελητής εκδόσεων, παραγωγός διαφημιστικών ταινιών και περιστασιακά ως δημοσιογράφος.

Τον καιρό της δικτατορίας εργάστηκε ως μεταφραστής λαϊκών μυθιστορημάτων και ως φωτογράφος εγκυκλοπαιδειών. Τις πρώιμες λογοτεχνικές συνεργασίες με την «Επιθεώρηση Τέχνης» ακολούθησαν δύο ποιητικές συλλογές το 1971 και 1977 με τον τίτλο «Ανάριθμα».

Από το 1977, παράλληλα με τη φωτογραφική του δραστηριότητα, ασχολήθηκε πάλι με τον κινηματογράφο γυρίζοντας ως το 1987 μια σειρά από ταινίες από τις οποίες ξεχώρισαν «Το στρώμα της καταστροφής» (1980) και «Τα παιδιά της Χελιδόνας» (1987).

Ο Κώστας Βρεττάκος ίδρυσε τον εκδοτικό οίκο «Τρία Φύλλα».

Το 1990 εγκατέλειψε τις εκδόσεις, τη φωτογραφία και τον κινηματογράφο και ασχολήθηκε με την πολιτική διαχείριση της ελληνικής κινηματογραφίας αρχικά ως ειδικός σύμβουλος Κινηματογραφίας του Υπουργείου Πολιτισμού (1989), σε συνέχεια ως πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (1991-1998) και εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Eurimages, στο Συμβούλιο της Ευρώπης (1991-2006).

Το βιβλίο του «Ασκήσεις περιέργειας» (Ποταμός, 2016), τιμήθηκε το 2016 με το Βραβείο Μυθιστορήματος της Ακαδημίας Αθηνών.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: LIFO

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!