Τρίτη, 18 Ιουνίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Lifo]: Πέθανε ο νομπελίστας φυσικός Μάρεϊ Γκελ – Μαν, ο «πατέρας» των κουάρκ
[Lifo]: Πέθανε ο νομπελίστας φυσικός Μάρεϊ Γκελ – Μαν, ο «πατέρας» των κουάρκ

[Lifo]: Πέθανε ο νομπελίστας φυσικός Μάρεϊ Γκελ – Μαν, ο «πατέρας» των κουάρκ

Ο Μάρεϊ Γκελ – Μαν, ο οποίος είχε βραβευθεί με νόμπελ Φυσικής και θεωρείται ο «πατέρας» των κουάρκ, πέθανε σε ηλικία 89 ετών

Πέθανε ηλικία 89 ετών ο Αμερικανός φυσικός Μάρεϊ Γκελ-Μαν, ο οποίος είχε τιμηθεί με το Νόμπελ Φυσικής του 1969. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους επιστήμονες του 20ου αιώνα για τη σημαντική συμβολή του στη θεωρία των στοιχειωδών σωματιδίων. Ήταν γνωστός ως ο «πατέρας» των σωματιδίων κουάρκ.

Ο Γκελ- Μαν πέθανε στο σπίτι του στη Σάντα Φε του Νέου Μεξικού, όπου ήταν συνιδρυτής και διακεκριμένος καθηγητής του Ινστιτούτου της πόλης. Υπήρξε επίσης ομότιμος καθηγητής Θεωρητικής Φυσικής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια (Caltech) και είχε εργαστεί για αρκετά χρόνια στο CERN.

Ο Γκελ-Μαν ήταν αυτός που πρότεινε ότι τα πρωτόνια και τα νετρόνια δεν αποτελούν τους στοιχειώδεις δομικούς λίθους της ύλης, αλλά αποτελούνται από άλλα μικρότερα θεμελιώδη σωματίδια, τα οποία ονόμασε κουάρκ. Η ονομασία αυτή προέρχεται από την πρόταση «Three quarks for Muster Mark» στο μυθιστόρημα Finnegans Wake του Ιρλανδού Τζέιμς Τζόις. Αρκετά αργότερα αποδείχθηκε και πειραματικά η ύπαρξη των κουάρκ.

Ο Γκελ-Μαν μεταμόρφωσε σε καθοριστικό βαθμό τη σωματιδιακή φυσική των δεκαετιών του 1950 και 1960, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», με την εντυπωσιακή ικανότητα του να ανακαλύπτει απόκρυφα πρότυπα και σχέσεις ανάμεσα στα στοιχειώδη σωματίδια του σύμπαντος.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: LIFO

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!