Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Lifo]: «Περί βεβαιότητος»: Οι στοχασμοί του Λούντβιχ Βίττγκενσταϊν πάνω στη γλώσσα, τη λογική και τη ζωή
[Lifo]: «Περί βεβαιότητος»: Οι στοχασμοί του Λούντβιχ Βίττγκενσταϊν πάνω στη γλώσσα, τη λογική και τη ζωή

[Lifo]: «Περί βεβαιότητος»: Οι στοχασμοί του Λούντβιχ Βίττγκενσταϊν πάνω στη γλώσσα, τη λογική και τη ζωή

Μόλις κυκλοφόρησε από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης το σημαντικό έργο του Αυστριακού αναλυτικού φιλοσόφου

Μόλις κυκλοφόρησε από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης το σημαντικό έργο του Αυστριακού αναλυτικού φιλοσόφου Λούντβιχ Βίττγκενσταϊν «Περί βεβαιότητος», σε μετάφραση Μιλτιάδη Ν. Θεοδοσίου, ο οποίος υπογράφει και την εισαγωγή.

Ο Λούντβιχ Βίττγκενσταϊν (1889-1951), που κατά τη διάρκεια της ζωής του η μόνη φιλοσοφική διατριβή που δημοσίευσε ήταν το Tractatus Logico-Philosophicus στρέφοντας για πρώτη φορά τη φιλοσοφία στην ανάλυση της γλώσσας, θεωρείται ένας από τους επιδραστικότερους φιλοσόφους του εικοστού αιώνα.

Το «Περί βεβαιότητος» αποτελείται από μια σειρά σημειώσεων που κράτησε ο φιλόσοφος τους τελευταίους δεκαοκτώ μήνες της ζωής του. Υπό την επιμέλεια δύο εκ των τριών κληρονόμων του, οι σημειώσεις αριθμήθηκαν και εκδόθηκαν σε δίγλωσση έκδοση το 1969 με τίτλο επιλογής των επιμελητών, «Über Gewißheit – On Certainty», σε αγγλική μετάφραση των Άνσκομπ και Ντένις Πωλ. Επανεκδόθηκαν το 1974 σε αναθεωρημένη έκδοση με τον ίδιο τίτλο.

Μολονότι υπό μία έννοια ο τίτλος είναι παραπλανητικός λόγω της μονομέρειάς του, το «Περί βεβαιότητος» έχει δικαίως χαρακτηριστεί ως έργο πάνω στη γνωσιολογία, έργο το οποίο εγκαινιάζει νέες γραμμές σκέψης πάνω στις έννοιες της γνώσης, της αμφιβολίας και της δικαιολόγησης των πεποιθήσεων.

Αλλά και ανεξάρτητα από τη συμβολή του στην άρθρωση γνωσιοθεωρητικών θέσεων, το βιβλίο αποτελεί σαφώς το τρίτο αριστούργημα του Βίττγκενσταϊν (μετά το «Τρακτάτους» και τις «Φιλοσοφικές έρευνες»), επεκτείνοντας και διευρύνοντας τους βιττγκενσταϊνικούς στοχασμούς πάνω στη γλώσσα, τη λογική και την ανθρώπινη ζωή.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: LIFO

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!