Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Lifo]: Μπεχρούζ Μπουτσανί: Ο Κουρδοϊρανός ρεπόρτερ και πολιτικός πρόσφυγας βρήκε επιτέλους μια πρώτη νέα πατρίδα
[Lifo]: Μπεχρούζ Μπουτσανί: Ο Κουρδοϊρανός ρεπόρτερ και πολιτικός πρόσφυγας βρήκε επιτέλους μια πρώτη νέα πατρίδα

[Lifo]: Μπεχρούζ Μπουτσανί: Ο Κουρδοϊρανός ρεπόρτερ και πολιτικός πρόσφυγας βρήκε επιτέλους μια πρώτη νέα πατρίδα

Χάρη στον Μπουτσανί ουσιαστικά έγινε διεθνώς γνωστό το «κολαστήριο» του Μάνους, μπροστά στο οποίο η Μόρια ωχριά

Ποιος: Μπεχρούζ Μπουτσανί (Behrouz Boochani), κουρδικής καταγωγής βραβευμένος Ιρανός δημοσιογράφος, σκηνοθέτης, ποιητής και πολιτικός πρόσφυγας από τον Μάιο του 2013 οπότε αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Ιράν έχοντας στοχοποιηθεί από τις αρχές για τα γραπτά και την πολιτική του δράση όντας και μέλος του παράνομου Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος-PDKI.

Πού: Στη Νέα Ζηλανδία όπου κατέφθασε χτες ύστερα από έξι ολόκληρα χρόνια παραμονής στο κέντρο υποδοχής προσφύγων και μεταναστών του νησιού Μάνους στο Αρχιπέλαγος Μπίσμαρκ, διαβόητο για τις άθλιες συνθήκες, τη βία και τον αυταρχισμό των επικρατούσαν εκεί και που προκάλεσαν επανειλημμένα ταραχές, απεργίες πείνας και άλλες μορφές διαμαρτυρίας από πλευράς εγκλείστων.

Γιατί: Διότι χάρη σε εκείνον ουσιαστικά έγινε διεθνώς γνωστό το «κολαστήριο» του Μάνους, μπροστά στο οποίο η Μόρια ωχριά. Το τροπικό αυτό νησί ανήκει στην Παπούα Νέα Γουινέα και το κέντρο δημιουργήθηκε μετά από συμφωνία με την Αυστραλία όπως συνέβη και σε άλλα νησιά της ευρύτερης περιοχής, διοικούνταν δε από ιδιωτική εταιρία. Όντας ήδη ρεπόρτερ, ο 36χρονος σήμερα Μπουτσανί βάλθηκε εξαρχής να καταγράφει πρόσωπα, γεγονότα και καταστάσεις με μοναδικό εφόδιο ένα σμάρτφον. Άρθρα του δημοσιεύτηκαν σε μέσα όπως ο Guardian, η Huffington Post και οι Financial Times.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: LIFO

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!