Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Lifo]: Τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς στο στόχαστρο των τζιχαντιστών: Εκατοντάδες καταστροφές από τη Συρία ως το Ιράκ
[Lifo]: Τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς στο στόχαστρο των τζιχαντιστών: Εκατοντάδες καταστροφές από τη Συρία ως το Ιράκ

[Lifo]: Τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς στο στόχαστρο των τζιχαντιστών: Εκατοντάδες καταστροφές από τη Συρία ως το Ιράκ

Ανυπολόγιστη είναι η καταστροφή που αφήνουν πίσω τους οι τζιχαντιστικές ομάδες

Από τη Συρία στο Ιράκ, περνώντας και από το Μάλι και το Αφγανιστάν, τζιχαντιστικές οργανώσεις έχουν καταστρέψει πολλά μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, χαρακτηρίζοντάς τα ως αντι-ισλαμικά.  

Συρία

Περισσότερα από 900 μνημεία ή αρχαιολογικοί χώροι έχουν «πληγεί, υποστεί ζημιές και καταστραφεί» από το συριακό καθεστώς, τους αντάρτες και τους τζιχαντιστές από την έναρξη του πολέμου το 2011, σύμφωνα με την ένωση για την προστασία της συριακής αρχαιολογίας.

Μετά την ενίσχυσή του το 2014, το Ισλαμικό Κράτος έχει καταστρέψει πολλούς αρχαιολογικούς χώρους, εκ των οποίων κάποιοι περιλαμβάνονται στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, διότι θεωρεί ειδωλολατρικά τα αγάλματα και τα μαυσωλεία.

Στην Παλμύρα, την οποία είχε υπό τον έλεγχό του το ΙΚ από τον Μάιο του 2015 ως τον Μάρτιο του 2016, οι τζιχαντιστές κατέστρεψαν τους πιο όμορφους ναούς, καθώς και κίονες.

Επίσης βανδάλισε τον ασσυριακό αρχαιολογικό τόπο της Τέιλ Ατζάτζα στην ανατολική Συρία και κατέστρεψε ή λεηλάτησε την αρχαία βασιλική πόλη της Μάρι (Τελλ Χαρίρι), την ελληνιστική πόλη Ντούρας Ευρωπού, την Απάμεια και άλλες.

Όμως το Ισλαμικό Κράτος δεν είναι το μοναδικό που ευθύνεται για την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Συρίας, καθώς μεγάλο μέρος των καταστροφών έχει προκληθεί από τις μάχες με βαρέα όπλα.

Στο Χαλέπι, ο μιναρές του τεμένους των Ουμαγιάδων κατέρρευσε και το Σουκ αλ Μαντίνα, η μεγαλύτερη σκεπαστή αγορά του κόσμου που έχει ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς καταστράφηκε μερικώς από μια πυρκαγιά.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: LIFO

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!