Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Lifo]: Μενδώνη: Τα βασικά σημεία της εθνικής πολιτικής για το βιβλίο
[Lifo]: Μενδώνη: Τα βασικά σημεία της εθνικής πολιτικής για το βιβλίο

[Lifo]: Μενδώνη: Τα βασικά σημεία της εθνικής πολιτικής για το βιβλίο

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη μίλησε για την εθνική πολιτική για το βιβλίο αλλά και τις φιλαρμονικές μουσικές σχολές της Κέρκυρας

Στα βασικά σημεία της εθνικής πολιτικής για το βιβλίο αναφέρθηκε στη Βουλή η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη , απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Βασιλικού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, η υπουργός είπε «χαίρομαι ιδιαίτερα που την ερώτηση για την πολιτική του βιβλίου την απευθύνει ο κ. Βασιλικός, ένας λόγιος, ένας συγγραφέας, με τα πονήματα του οποίου η δική μου γενιά μεγάλωσε».

Η κ. Μενδώνη υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ότι «από τους τέσσερις υπουργούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ουδείς κατέθεσε μια ολοκληρωμένη πολιτική για το βιβλίο», προσθέτοντας ότι «μόνον η κ. Ζορμπά στο τέλος σχεδόν της κυβερνητικής θητείας, πέντε μήνες πριν την λήξη της τετραετίας, στις 29 Μαρτίου 2019, ανήρτησε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την ίδρυση ενός νέου φορέα, του ‘Οργανισμού Βιβλίου και Πολιτισμού’, για την σύνταξη του οποίου ποτέ δεν ζήτησε τις απόψεις της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου Πολιτισμού».

Η κ. Μενδώνη αναφέρθηκε επίσης στα βασικά σημεία της στρατηγικής για το βιβλίο, η οποία σύντομα θα παρουσιαστεί στην πλήρη έκτασή της. Μεταξύ αυτών, είναι ο «συντονισμός των συναρμοδίων κρατικών δομών», ο «συντονισμός επιμέρους θεμάτων, επιχορηγήσεις, εκθέσεις, ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες και πλατφόρμες, όπως οι Βιβλιοnet, Οσδελnet, ΕΒΕ κλπ, στο πλαίσιο μιας ενιαίας αντιμετώπισης του βιβλίου», η «διαμόρφωση δεικτών παρακολούθησης της υλοποίησης (αποτελεσματικότητας) και της αποδοτικότητας των δράσεων για το βιβλίο (απήχησή τους στο κοινό, υπογραφές συμβολαίων για αγορά πνευματικών δικαιωμάτων ελληνικών τίτλων από ξένους εκδοτικούς οίκους κλπ), ώστε να είναι δυνατή και η αναγνώριση των προβλημάτων που προκύπτουν, αλλά και των θετικών στοιχείων», καθώς και η «συγκρότηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος εξωστρέφειας για το ελληνικό βιβλίο, το οποίο συνίσταται στην ανάπτυξη ενός σύγχρονου προγράμματος μεταφράσεων, σε συνδυασμό με δράσεις προβολής, προώθησης και δικτύωσης, αλλά και πρωτοβουλίες κινητικότητας για Έλληνες συγγραφείς».

Σύμφωνα με την υπουργό, «η δημιουργία ενός νέου φορέα για το βιβλίο δεν αποκλείεται a priori.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: LIFO

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!