Σάββατο, 20 Απριλίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Lifo]: Ο Λιβανέζος Ζαντ Μούλτακα και επτά σολίστες παρουσιάζουν το «Έπος του Γκιλγκαμές» στη Στέγη
[Lifo]: Ο Λιβανέζος Ζαντ Μούλτακα και επτά σολίστες παρουσιάζουν το «Έπος του Γκιλγκαμές» στη Στέγη

[Lifo]: Ο Λιβανέζος Ζαντ Μούλτακα και επτά σολίστες παρουσιάζουν το «Έπος του Γκιλγκαμές» στη Στέγη

Ένα από τα αρχαιότερα έπη της ανθρωπότητας μετατρέπεται σε μουσική παραγωγή στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση

Στις 19 και 20 Απριλίου και ώρα 20.30, η Κεντρική Σκηνή της Στέγης θα φιλοξενήσει την όπερα του Λιβανέζου συνθέτη και εικαστικού, Ζαντ Μούλτακα, ο οποίος δίνει φωνή στον βασιλιά Γκιλγκαμές των Σουμέριων μέσα από το «Mezwej», ένα μουσικό σύνολο από εφτά σημαντικούς σολίστες της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Μέσης Ανατολής που ίδρυσε ο ίδιος.

Σε αυτή την όπερα δεν υπάρχουν τραγουδιστές. Ο λόγος και η φωνή προέρχονται από τους ίδιους τους μουσικούς και συνοδεύονται από την προβολή βίντεο που μετατρέπει τις σκιές των μουσικών σε παράξενες και αυτόνομες φιγούρες.

Η μουσική παραγωγή ανήκει στο πλαίσιο του αφιερώματος «Αθηναϊκή Άνοιξη» που οργανώνει η Στέγη Ιδρύματος Ωνάση και επιστρέφει από το ταξίδι της λίγες μέρες μετά την εμφάνισή της στο θέατρο Le Lieu Unique στη Νάντη της Γαλλίας.

Το «Έπος του Γκιλγκαμές» είναι ένα από τα παλαιότερα σωζόμενα κείμενα στην ιστορία της ανθρωπότητας με την προέλευσή του να παραμένει άγνωστη, παρά τις πολλές θεωρίες που έχουν προταθεί για αυτήν.

Το έπος αφηγείται την ιστορία του Γκιλγκαμές, του καταπιεστικού βασιλιά της Ουρούκ, μιας πόλης των Σουμερίων στις όχθες του ποταμού Ευφράτη κατά την 3η χιλιετία π.Χ., που αναζητά το μυστικό της αιώνιας ζωής, μετά τον θάνατο του φίλου του Ενκιντού, τον οποίο δημιούργησαν οι θεοί για δώσει τέλος στην βασιλεία του.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: LIFO

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!