Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Lifo]: Ισραήλ: Στον Γκαντς η διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης
[Lifo]: Ισραήλ: Στον Γκαντς η διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

[Lifo]: Ισραήλ: Στον Γκαντς η διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

Ο πρόεδρος του Ισραήλ θα αναθέσει στον Μπένι Γκαντς διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

Ο ισραηλινός πρόεδρος Ρεουβέν Ρίβλιν θα αναθέσει διερευνητική εντολή στον στρατηγό ε.α. Μπένι Γκαντς , τον βασικό αντίπαλο του Μπενιαμίν Νετανιάχου στις εκλογές της 17ης Σεπτεμβρίου, αφού καμιά κοινοβουλευτική ομάδα δεν πρόβαλε ένσταση χθες.

Ο 70χρονος Νετανιάχου αναγκάστηκε προχθές Δευτέρα να επιστρέψει την εντολή στον πρόεδρο, αφού αποδείχθηκαν άκαρπες όλες οι προσπάθειές του να εξασφαλίσει ικανή στήριξη (60+ έδρες) στην Κνέσετ, την ισραηλινή Βουλή, ώστε να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. Επρόκειτο για βαριά ήττα για τον ηγέτη της ισραηλινής δεξιάς, καθώς αυτή ήταν η δεύτερη φορά μέσα σε χονδρικά ένα εξάμηνο που δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση έπειτα από πρόωρες εκλογές. Το Ισραήλ συνεχίζει να βιώνει κατά πολλούς πρωτοφανές πολιτικό αδιέξοδο.

Ο κεντρώος Γκαντς θα έχει στη διάθεσή του 28 ημέρες για να ολοκληρώσει τη δύσκολη αποστολή να σχηματίσει κυβέρνηση. Εάν αποτύχει — θα βρεθεί αντιμέτωπος με τους ίδιους περιορισμούς που είχε και ο Νετανιάχου — ο πρόεδρος θα ενημερώσει τον πρόεδρο της Κνέσετ ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να σχηματιστεί κυβέρνηση. Σε αυτή την περίπτωση, το κοινοβούλιο των 120 μελών έχει τη δυνατότητα να προτείνει εκείνο εντολοδόχο πρωθυπουργό, με προϋπόθεση την εξασφάλιση 61 ψήφων. Ο νέος εντολοδόχος πρωθυπουργός θα έχει στη διάθεσή του 21 ημέρες για να προσπαθήσει με τη σειρά του να σχηματίσει κυβέρνηση· αν αποτύχει, η Κνέσετ θα είναι υποχρεωμένη να διαλυθεί και θα προκηρυχθούν νέες εκλογές.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: LIFO

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!