Τρίτη, 22 Μαΐου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Lifo]: Οι υποψήφιοι για το βραβείο Τurner – Φέτος η λίστα είναι γεμάτη πολιτικά φορτισμένη και περίπλοκη τέχνη
[Lifo]: Οι υποψήφιοι για το βραβείο Τurner – Φέτος η λίστα είναι γεμάτη πολιτικά φορτισμένη και περίπλοκη τέχνη

[Lifo]: Οι υποψήφιοι για το βραβείο Τurner – Φέτος η λίστα είναι γεμάτη πολιτικά φορτισμένη και περίπλοκη τέχνη

Πολιτικά φορτισμένη, ανορθόδοξη οπτικά και εννοιολογικά περίπλοκη τέχνη απαρτίζει τη λίστα των φετινών υποψηφίων για το περίφημο βραβείο Turner.

Το σχόλιο του BBC για τους τέσσερις φετινούς υποψήφιους των βραβείων που ανακοίνωσε η πινακοθήκη Tate είναι αρκετά χαρακτηριστικό: «Τα βραβεία Τurner του περασμένου έτους είχαν μια παραδοσιακή αίσθηση με αναγνωρίσιμες, εύκολα αποκρυπτογραφούμενες εικόνες. Αυτό το έτος είναι διαφορετικό. Οι ταινίες, οι εγκαταστάσεις και οι περφόρμανς που έχουν δημιουργήσει οι καλλιτέχνες στον κατάλογο του 2018 είναι τόσο πνευματικά πολύπλοκα έργα και πολιτικά φορτισμένα ώστε να αισθάνεσαι ότι χρειάζεσαι διδακτορικό για να κατανοήσεις αυτό που παρουσιάζουν. Το έργο τους, όπως θα έλεγε και ο Tony Soprano, είναι… περίπλοκο. Και αυτό δεν είναι κακό. Ζούμε άλλωστε σε περίπλοκες εποχές».

Ένας οργανισμός που χρησιμοποιεί ειδικό λογισμικό αρχιτεκτονικής για να ανακαλύψει τυχόν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τρεις καλλιτέχνες που αποτύπωσαν σε φιλμ φλέγοντα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα διεκδικούν το βραβείο, που δίνεται κάθε χρόνο σε έναν Βρετανό καλλιτέχνη, κάτω των 50 ετών.

Το περίοπτο καλλιτεχνικό βραβείο οφείλει την ονομασία του στον Τζ. Μ. Γ. Τέρνερ και διοργανώνεται από την πινακοθήκη Τέιτ και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 25.000 λιρών.

Ο ερευνητικός οργανισμός Forensic Architecture και οι καλλιτέχνες Naeem Mohaiemen, Charlotte Prodger και Luke Willis Thompson είναι οι φιναλίστ.

Ο οργανισμός Forensic Architecture είναι μία σύμπραξη αρχιτεκτόνων, κινηματογραφιστών, προγραμματιστών και αρχαιολόγων με έδρα το Goldsmiths του Λονδίνου.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: LIFO

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!