Δευτέρα, 27 Μαΐου 2019
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Lifo]: «Υπό αμφισβήτηση» η κυπριακή ΑΟΖ υποστηρίζει Βρετανός υπουργός – Έξαλλος ο Αναστασιάδης
[Lifo]: «Υπό αμφισβήτηση» η κυπριακή ΑΟΖ υποστηρίζει Βρετανός υπουργός  – Έξαλλος ο Αναστασιάδης

[Lifo]: «Υπό αμφισβήτηση» η κυπριακή ΑΟΖ υποστηρίζει Βρετανός υπουργός – Έξαλλος ο Αναστασιάδης

Ότι είναι υπό αμφισβήτηση η Κυπριακή ΑΟΖ και ότι σε τέτοιες περιοχές δεν πρέπει να γίνονται γεωτρήσεις υποστήριξε ο Βρετανός υπουργός Ευρώπης προκαλώντας την οργή του Κύπριου προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη.

Περιοχή με κυριαρχία «υπό αμφισβήτηση» χαρακτήρισε ο Βρετανός υπουργός Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν την Κυπριακή ΑΟΖ μιλώντας την Τρίτη στη Βουλή των Κοινοτήτων προκαλώντας την αντίδραση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη

Ο Βρετανός υπουργός απαντώντας σε ερώτημα για τις τουρκικές παράνομες ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ υποστήριξε ότι σε τέτοιες περιοχές δεν πρέπει να διεξάγονται γεωτρήσεις.

Αναλυτικότερα, ο Βρετανοκύπριος βουλευτής των Εργατικών, Πάμπος Χαραλάμπους, κάλεσε τους υπουργούς του Foreign Office να καταδικάσουν την απόφαση της Τουρκίας να ξεκινήσει γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στα χωρικά ύδατα της Κύπρου και να καλέσουν την Άγκυρα να αποσύρει αμέσως τα σκάφη της από την κυπριακή ΑΟΖ.

Ο κ. Χαραλάμπους σημείωσε στην ερώτησή του ότι η τουρκική απόφαση «όχι μόνο διακινδυνεύει τις πιθανότητες επιτυχούς επανέναρξης των ειρηνευτικών συνομιλιών, αλλά δημιουργεί επίσης κίνδυνο επιστροφής σε ανοιχτή σύρραξη».

Απαντώντας στην ερώτηση ο σερ Άλαν είπε: «Χθες συναντήθηκα με τον Τούρκο πρέσβη και είχα πολύ εποικοδομητικές συνομιλίες μαζί του. Η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι, σύμφωνα με την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, οι διερευνητικές γεωτρήσεις δεν πρέπει να διεξάγονται σε οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση».

Στη συνέχεια, ο σερ Άλαν ρωτήθηκε από την φιλοκύπρια βουλευτή των Συντηρητικών, Τερέζα Βίλιερς, κατά πόσο συμφωνεί με την άποψή της ότι «θα ήταν αδύνατο να αρχίσουν εκ νέου οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών με στόχο την συμφιλίωση και μια λύση εφόσον αυτή η τουρκική εισβολή στην ΑΟΖ της Κύπρου συνεχίζεται».

Ο Βρετανός υπουργός Ευρώπης απάντησε ότι προφανώς η βρετανική κυβέρνηση θα ήθελε να δει τις όποιες εντάσεις να αποκλιμακώνονται και την επανεκκίνηση των εποικοδομητικών συνομιλιών.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: LIFO

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!