Σάββατο, 25 Μαΐου 2019
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Lifo]: Ινστιτούτο Εργασίας: Οικονομικά «εύθραυστα» τα νοικοκυριά – Τι συμβαίνει με τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα
[Lifo]: Ινστιτούτο Εργασίας: Οικονομικά «εύθραυστα» τα νοικοκυριά – Τι συμβαίνει με τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα

[Lifo]: Ινστιτούτο Εργασίας: Οικονομικά «εύθραυστα» τα νοικοκυριά – Τι συμβαίνει με τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα

Σοβαρά προβλήματα στα νοικοκυριά εντοπίζει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ – Τι συμβαίνει με τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα

Απουσία σοβαρής πολιτικής συζήτησης για τα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας, καταγγέλλει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, που κάνει λόγο για θεσμικές αδυναμίες και δυσλειτουργίες, αναλύοντας τα δεδομένα για την εργασία, τους μισθούς και τις δημόσιες επενδύσεις στην Ελλάδα.

Με βάση τα στοιχεία του 2018, σε σύνολο 2.396.602 εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, ο μέσος μηνιαίος μισθός ανερχόταν στα 898,59 ευρώ. Ωστόσο το 29% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα (696.825) είχε σύμβαση μερικής απασχόλησης με μέσο μισθό 375,53 ευρώ. Το 71% (1.702.675 άτομα) αμειβόταν με 1.111,09 ευρώ.

Πέρυσι, κάθε απόλυση στοίχισε, κατά μέσο όρο, στον άνεργο 8.126 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 50% του μέσου καθαρού εισοδήματος από εργασία. Την ίδια χρονιά οι κοινωνικές παροχές σημείωσαν μείωση κατά 130 εκατομμύρια ευρώ ενώ, συγκριτικά με το 2009, οι κοινωνικές παροχές έχουν υποχωρήσεις κατά 21,7%.

Όπως υπογραμμίζεται, οι πολιτικές λιτότητας και υπερπλεονασμάτων έχουν επιβαρύνει σημαντικά το προσαρμοσμένο ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, το οποίο την περίοδο 2009-2017 σημείωσε πτώση 33,7%, «διαταράσσοντας τη μακροοικονομική και τη χρηματοπιστωτική συνοχή της οικονομίας».

Για τον λόγο αυτό, η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών κρίνεται εύθραυστη, εξαιτίας και των «αρνητικών αποταμιεύσεων» και του χαμηλού επιπέδου εισοδημάτων σε σχέση με τα δάνεια που έχουν πάρει.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: LIFO

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!