Πέμπτη, 26 Απριλίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
20 °C 3 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
24 °C 2 kmh
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [Lifo]: Γιατί το «κοινωνικό μπλοκάρισμα» της Κίνας θυμίζει έντονα το Black Mirror
[Lifo]: Γιατί το «κοινωνικό μπλοκάρισμα» της Κίνας θυμίζει έντονα το Black Mirror

[Lifo]: Γιατί το «κοινωνικό μπλοκάρισμα» της Κίνας θυμίζει έντονα το Black Mirror

Ένα νέο σύστημα ετοιμάζεται να τεθεί σε λειτουργία από τον Μάιο, βάσει του οποίου οι Κινέζοι με «κακή κοινωνική συμπεριφορά» δεν θα μπορούν να ταξιδέψουν με τρένο ή αεροπλάνο

Οι συνεχιζόμενες προσπάθειες της κινεζικής κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός συστήματος «κοινωνικής βαθμολογίας» με στόχο την αξιολόγηση της αξιοπιστίας των ανθρώπων και των εταιρειών έχουν δημιουργήσει ένα τεράστιο κύμα αντιδράσεων και άγχους σε όλο τον κόσμο.

Η «κοινωνική βαθμολογία», η οποία θα μοιάζει περισσότερο με ένα σύστημα που ελέγχει την κοινωνική συμπεριφορά και την αξιοπιστία του κάθε πολίτη απεικονίζεται ως κάτι μοναδικά κινεζικό – μια κακή και διεστραμμένη ψηφιακή καινοτομία που θα μπορούσε να σχεδιαστεί και να λειτουργήσει μόνο από ένα καθεστώς όπως το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα.

Το προτεινόμενο σύστημα θα βασίζεται σε στοιχεία που συλλέγονται από ιδιώτες και επιχειρήσεις, ώστε να παρέχουν κοινωνικές αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας βασισμένες τόσο στην οικονομική όσο και στην κοινωνική συμπεριφορά. Παρόλο που οι κυβερνητικές προτάσεις παρέχουν λίγες λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο θα υπολογίζονται οι βαθμολογίες, οι πρώτοι πιλότοι του προγράμματος χρησιμοποιούν τόσο την ηλεκτρονική συμπεριφορά των καταναλωτών όσο και τα αποτελέσματα από άλλα δίκτυα ενός ατόμου.

Θεωρείται ως ένα σημάδι ενός δυστοπικού μέλλοντος, αλλά ένα που θα μπορούσε να λειτουργήσει μόνο στο αυταρχικό καθεστώς της Κίνας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: LIFO

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!