Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Lifo]: Η επιστροφή της μούμιας – Η φωνή ενός ιερέα της Αρχαίας Αιγύπτου ακούγεται ξανά
[Lifo]: Η επιστροφή της μούμιας – Η φωνή ενός ιερέα της Αρχαίας Αιγύπτου ακούγεται ξανά

[Lifo]: Η επιστροφή της μούμιας – Η φωνή ενός ιερέα της Αρχαίας Αιγύπτου ακούγεται ξανά

Οι επιστήμονες κατάφεραν να αναδημιουργήσουν τη φωνή ενός ιερέα που έζησε στην Αρχαία Αίγυπτο, 3.000 χρόνια μετά τον θάνατό του

Οι επιστήμονες υλοποίησαν την επιθυμία ενός ιερέα της Αρχαίας Αιγύπτου δίνοντας ξανά «ζωή» στη φωνή του, σχεδόν 3000 χρόνια μετά τον θάνατό του.

Ο Αιγύπτιος ιερέας έζησε κατά τη διάρκεια της ασταθούς πολιτικά ηγεμονίας του φαραώ Ραμσή ΙΑ’, ανάμεσα στο 1099 και 1069 π.Χ. Ως ιερέας, ο Nesyamun χρειαζόταν δυνατή φωνή για να εκπληρώνει τα καθήκοντα του, ανάμεσα στα οποία ήταν και το τραγούδι. Όταν ο Nesyamun πέθανε, η φωνή του σιώπησε, αλλά περισσότερο από 3.000 χρόνια μετά, μια ομάδα ερευνητών την έφεραν πίσω στη ζωή. Το κατάφεραν δημιουργώντας ένα φωνητικό σύστημα, με τη χρήση εκτυπωτή 3-D, το οποίος κατασκευάστηκε βάσει της φωνητικής οδού του Nesyamun η οποία σαρώθηκε για να προσδιοριστούν οι ακριβείς της διαστάσεις.

Συνδυάζοντας τη φωνητική οδό με έναν τεχνητό λάρυγγα, δημιούργησαν έναν ήχο παρόμοιο με τη φωνή του Nesyamun. Πιστεύεται ότι είναι το πρώτο εγχείρημα στο οποίο δημιουργήθηκε εκ νέου η φωνή ενός νεκρού ανθρώπου με αυτά τα μέσα. Μελλοντικός στόχος των επιστημόνων είναι η εκφορά ολόκληρων προτάσεων με τη φωνή του Nesyamun. Το εγχείρημα, στο οποίο συμμετείχαν ακαδημαϊκοί από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, το Πανεπιστήμιο του Γιορκ και το Μουσείο του Λιντς, δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports την Πέμπτη.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: LIFO

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!