Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Lifo]: Δρ. Βλαζάκη: Ντροπή η γνωμοδότηση του ΚΑΣ για τα αρχαία στο μετρό Θεσσαλονίκης
[Lifo]: Δρ. Βλαζάκη: Ντροπή η γνωμοδότηση του ΚΑΣ για τα αρχαία στο μετρό Θεσσαλονίκης

[Lifo]: Δρ. Βλαζάκη: Ντροπή η γνωμοδότηση του ΚΑΣ για τα αρχαία στο μετρό Θεσσαλονίκης

Η αρχαιολόγος και πρώην γγ του υπουργείου Πολιτισμού Δρ. Μαρία Βλαζάκη αντιδρά στη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για τα αρχαία στο μετρό Θεσσαλονίκης

Η αρχαιολόγος και πρώην γγ του υπουργείου Πολιτισμού Δρ. Μαρία Βλαζάκη αντιδρά στη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για τα αρχαία στο μετρό Θεσσαλονίκης, κάνοντας λόγο για «ντροπή».

«Γνωμοδότησε λοιπόν το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία υπέρ του κατακερματισμού και της μετακίνησης των μοναδικών αρχαιοτήτων του Σταθμού Βενιζέλου στο μετρό Θεσσαλονίκης και αναμένεται η υπουργική απόφαση. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ντροπή για το αποτέλεσμα», δήλωσε στο LiFO.gr η δρ. Βλαζάκη.

Μετά από μια ολονύκτια συνεδρίαση, το ΚΑΣ αποφάσισε με 15 ψήφους υπέρ και δυο κατά, τον τεμαχισμό και την απόσπαση των μοναδικών αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στο σταθμό μετρό Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, παρά την αντίθετη πρόταση για “in situ” διατήρηση του μοναδικού μνημειακού συνόλου, ανεξάρτητα από την κατασκευή του επίμαχου σταθμού.

Και ενώ είχε βρεθεί η ενδεδειγμένη τεχνική λύση διατήρησης των αρχαιοτήτων, με επανασχεδιασμό του σταθμού, το ΚΑΣ γνωμοδότησε αντίθετα, με την κα Βλαζάκη να κάνει πριν λίγες ημέρες λόγο για προειλημμένες πολιτικές αποφάσεις, που το υπουργείο Πολιτισμού καλεί το ΚΑΣ να επικυρώσει «χωρίς αιτία» και «χωρίς πιστευτή δικαιολογία». Κατά την ίδια «δεν είναι διόλου τυχαίο» το ότι από όλες τις αρχαιότητες που ήρθαν στο φως για την κατασκευή του μετρό και οι οποίες αποδομήθηκαν ή σε ελάχιστες περιπτώσεις αποσπάστηκαν, το μνημειακό σύνολο του σταθμού Βενιζέλου ξεσήκωσε τέτοια θύελλα αντιδράσεων.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: LIFO

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!