Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Lifo]: Η διαδικασία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας – Το Σύνταγμα και οι ψηφοφορίες
[Lifo]: Η διαδικασία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας – Το Σύνταγμα και οι ψηφοφορίες

[Lifo]: Η διαδικασία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας – Το Σύνταγμα και οι ψηφοφορίες

Ποια είναι η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας

Ανοίγει ο δρόμος για τις ψηφοφορίες στη Βουλή έπειτα από την απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να προτείνει την απερχόμενη Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για τη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Για την εκλογή της κυρίας Σακελλαροπούλου πλέον απαιτούνται μόλις 151 ψήφοι για την επικύρωση της πρωθυπουργικής πρότασης εάν δεν εξευρεθεί η μέγιστη δυνατή πλειοψηφία, όπως προκύπτει από την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση.

Οι ψηφοφορίες που απαιτούνται είναι:

-Η πρώτη 200 ψήφους
-Η δεύτερη 200 ψήφους
-Η τρίτη 180
-Η τέταρτη 151
-Η πέμπτη με απλή πλειοψηφία

Όταν τα κόμματα αποφασίσουν και ανακοινώσουν τη στάση που θα κρατήσουν θα γνωρίζουμε και πόσες ψηφοφορίες θα πρέπει να πραγματοποιηθούν για την εκλογή. Η κάθε ψηφοφορία ορίζεται σε διάστημα πέντε ημερών από την επόμενη.

Ο Πρόεδρος της Βουλής θα καθορίσει ειδική ημερήσια διάταξη μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου όπου και θα πραγματοποιηθεί η πρώτη προβλεπόμενη από το Σύνταγμα ψηφοφορία. Οι βουλευτές είτε ψηφίζουν θετικά είτε δηλώνουν παρών καθώς δεν υπάρχει η επιλογή της καταψήφισης.

Τι προβλέπει το αναθεωρημένο άρθρο

Άρθρο 32: (Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας)

*1. H εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Bουλή γίνεται με ονομαστική ψηφοφορία και σε ειδική συνεδρίαση, που συγκαλείται από τον Πρόεδρο της Bουλής έναν τουλάχιστο μήνα πριν λήξει η θητεία του εν ενεργεία Προέδρου της Δημοκρατίας, κατά τα οριζόμενα στον Kανονισμό της Bουλής.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: LIFO

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!