Πέμπτη, 23 Μαΐου 2019
# M-NEWS:
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Lifo]: BBC: Πώς η κρίση στην Ελλάδα έσπασε το ταμπού για θέματα ψυχικής υγείας
[Lifo]: BBC: Πώς η κρίση στην Ελλάδα έσπασε το ταμπού για θέματα ψυχικής υγείας

[Lifo]: BBC: Πώς η κρίση στην Ελλάδα έσπασε το ταμπού για θέματα ψυχικής υγείας

Ρεπορτάζ για τις επιπτώσεις της κρίσης στην ψυχική υγεία των Ελλήνων φιλοξενεί το BBC

Εκτενές ρεπορτάζ για τις συνέπειες που είχε η οικονομική κρίση στα θέματα αντιμετώπισης της ψυχικής υγείας στην Ελλάδα, παρουσιάζει το BBC.

Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο, η ψυχική υγεία ήταν ένα θέμα ταμπού στη χώρα μας, όμως η δεκαετή οικονομική κρίση έδωσε στο ζήτημα μεγαλύτερη προβολή. Το ποσοστό του πληθυσμού που υποφέρει από κατάθλιψη για τουλάχιστον έναν μήνα ήταν 3,3% το 2008. Το 2013 ήταν σχεδόν τέσσερις φορές μεγαλύτερη, φτάνοντας το 12,3%. Οι αυτοκτονίες είχαν σημειώσει αύξηση κατά 40%.

«Μέχρι πριν λίγα χρόνια η κοινωνία δεν έδινε προσοχή στο ζήτημα», λέει στο BBC ο Κυριάκος Κατσαδώρος, από την οργάνωση Κλίμακα, η οποία μάλιστα έχει και την μοναδική κλινική αποτροπής αυτοκτονιών στη χώρα μας. «Η κρίση έφερε στο προσκήνιο προβλήματα που ως τότε είχαν αγνοηθεί.

Ακόμα και συντηρητικές απόψεις της κοινής γνώμης πλέον έχουν αλλάξει. Το 2009 το 63,1% των Ελλήνων συμφωνούσε με την άποψη πως η κατάθλιψη είναι ένα σημάδι προσωπικής αδυναμίας. Το 2014 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 36%. «Η κάλυψη των ΜΜΕ βοήθησε να υπογραμμιστεί η σχέση ανάμεσα στην κατάθλιψη και την ύφεση», σημειώνει ο διευθυντής του Αιγινήτειου, Χαράλαμπος Παπαγεωργίου.

«Μέσα από τις δικές τους εμπειρίες οι Έλληνες έφτασαν στο να συμπονούν περισσότερο όσους επηρεάζονται, λέει στο BBC μια νοσοκόμα στο Αιγινήτειο.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: LIFO

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!