Δευτέρα, 28 Μαΐου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Lifo]: H Αθήνα αρνείται αντικαρκινική επένδυση 100 εκατομμυρίων ευρώ με την τεχνογνωσία του CERN
[Lifo]: H Αθήνα αρνείται αντικαρκινική επένδυση 100 εκατομμυρίων ευρώ με την τεχνογνωσία του CERN

[Lifo]: H Αθήνα αρνείται αντικαρκινική επένδυση 100 εκατομμυρίων ευρώ με την τεχνογνωσία του CERN

Μία σημαντική επένδυση 100 εκατομμυρίων ευρώ, με τεχνολογικά αλλά και θεραπευτικά οφέλη για τους πολίτες «απορρίπτει ανεξήγητα» η ελληνική κυβέρνηση, όπως καταγγέλει ο καθηγητής Σωματιδιακής Φυσικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του CERN, Ευάγγελος Γαζής.

Αναφερόμενος στην καινοτόμο Μονάδας Ακτινοβολίας Καρκινικών Όγκων, ο κ. Γαζής έκανε λόγο για μία «εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη για τη Ελλάδα», κάνοντας λόγο για «ανεξήγητη πολιτική απόφαση» της γενικής γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας και του προϊσταμένου της, αναπληρωτή υπουργού, Κώστα Φωτάκη.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο καθηγητής κατηγόρησε τους αρμόδιους φορείς πως δεν διεκδίκησαν εξοπλισμό που «προσπαθούσαμε εδώ και πολλά χρόνια να τον αποκτήσουμε». Τώρα, η επένδυση για την καινοτόμο μονάδα που προσφέρει το CERN, διεκδικείται από άλλα βαλκανικά κράτη.

Ο εξοπλισμός αφορά στη θεραπεία του καρκίνου με σωματίδια αντί για ακτινοβολία, που έχει θεραπεύσει περισσότερους από 25.000 ασθενείς σε όλον τον κόσμο.

Όπως εξήγησε ο Ευάγγελος Γαζής, η ίδρυση ενός τέτοιου επιστημονικού κέντρου είχε εγκριθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, με τεχνική μελέτη που υπογράφουν το ΕΜΠ, ο Δημόκριτος και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

«Τεχνολογικά και επιστημονικά έχουμε ευχέρεια να εγκαταστήσουμε και να λειτουργήσουμε το εξ Ευρώπης δώρο που κοστίζει 100 εκατ. ευρώ και θα έχει αποτελέσματα για τον ελληνικό πληθυσμό αλλά και για τα Βαλκανικά και Μεσογειακά κράτη» είπε ο καθηγητής, καταγγέλοντας πως η τελικά η Ελλάδα δήλωσε «απλώς παρατηρητής στο πρόγραμμα» τον περασμένο Οκτώβριο.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: LIFO

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!