Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
14 °C 5 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
15 °C 2 kmh
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Lifo]: Αποκαλύφθηκε το φονικό μυστικό της «Πύλης του Κάτω Κόσμου» στην αρχαία Ιεράπολη
[Lifo]: Αποκαλύφθηκε το φονικό μυστικό  της «Πύλης του Κάτω Κόσμου» στην αρχαία Ιεράπολη

[Lifo]: Αποκαλύφθηκε το φονικό μυστικό της «Πύλης του Κάτω Κόσμου» στην αρχαία Ιεράπολη

Η περίφημη «πύλη του Άδη» στην αρχαία ελληνική πόλη της Ιεράπολης, στη Φρυγία – κοντά στο σημερινό Παμούκαλε της Τουρκίας – ενδέχεται να σκότωνε κυριολεκτικά όσους πλησίαζαν το ομώνυμο σπήλαιο, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.

Οι θρύλοι για τις πύλες του Άδη ήθελαν όσους πλησιάζαν πολύ κοντά στο βασίλειο του Κάτω Κόσμου να πέφτουν νεκροί.

Τώρα, μία ομάδα επιστημόνων από το γερμανικό πανεπιστήμιο Duisburg-Essen που ερεύνησε τον αρχαιολογικό χώρο κάτω από τον ναό του Πλούτωνα στην περιοχή, ανακάλυψε έναν «εντελώς υπαρκτό», γεωμορφολογικό λόγο για τους φημολογούμενους θανάτους, που ίσως να ξεκίνησαν και κάποιους από τους θρύλους.

Στο σπήλαιο, γνωστό ως «Πλουτώνειον», από τον θεό του Κάτω Κόσμου, Πλούτωνα, κάτω από τον ναό, οι επιστήμονες εντόπισαν ίχνη από πολύ μεγάλη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα, που ανά περιόδους άγγιζε ακόμα και το 91%.

Είναι επομένως πολύ πιθανό, οι δηλητηριώδεις αναθυμιάσεις που ανέβαιναν από βαθύτερα στρώματα της γης να ήταν όντως δολοφονικές για τους επισκέπτες.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Archaeological and Anthropological Sciences, μέχρι και σήμερα, οι αναθυμιάσεις διοξειδίου του άνθρακα από τα έγκατα της γης, είναι αρκετές για να εξοντώνουν όσα έντομα, πουλιά και μικρά θηλαστικά εισέρχονται στο σπήλαιο.

Την εποχή που το σπήλαιο μπορούσε να αποβεί μοιραίο ακόμα και για τους ανθρώπους, αντί ο κίνδυνος να αποτελέσει λόγο για να μην επισκεφθεί κανείς την πολη, συνετέλεσε στη δημιουργία ενός ολόκληρου μύθου που λειτούργησε ως πόλος έλξης για την περιοχή.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: LIFO

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!