Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Lifo]: Αντισυνταγματικό το δικαστικό ένσημο στις αναγνωριστικές αγωγές
[Lifo]: Αντισυνταγματικό το δικαστικό ένσημο στις αναγνωριστικές αγωγές

[Lifo]: Αντισυνταγματικό το δικαστικό ένσημο στις αναγνωριστικές αγωγές

Αντισυνταγματικό έκρινε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Πάτρας το «χαράτσι» στην προσφυγή στη Δικαιοσύνη

Αντισυνταγματική έκρινε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Πάτρας την επιβολή τέλους δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές.

Πρόκειται για την πρώτη σχετική δικαστική απόφαση με την οποία αναγνωρίζεται ότι η προκαταβολική είσπραξη του τέλους επί αναγνωριστικών αγωγών, αντίκειται στις αρχές του κράτους δικαίου και της παροχής πλήρους και αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας στους πολίτες, που θεμελιώνονται από σειρά συνταγματικών διατάξεων καθώς και διατάξεων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) αλλά και του Διεθνούς Συμφώνου για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα.

Σύμφωνα με την επίμαχη απόφαση η εξαίρεση των αναγνωριστικών αγωγών από το τέλος δικαστικού ενσήμου καθιερώθηκε και διατηρήθηκε επί μακρόν στην υπηρεσία των δικαιωμάτων ελεύθερης πρόσβασης σε δικαστήριο και ισότητας των πολιτών έναντι του νόμου.

Το δικαστήριο της Πάτρας έκρινε πως η επιβάρυνση του διαδίκου με δικαστικό ένσημο αποτρέπει τους οικονομικά αδυνάτους από την άσκηση της αγωγής κι ακόμα ότι η επιβολή του δικαστικού ενσήμου σε πρώιμο και επισφαλές για το διάδικο στάδιο δεν συνδέεται με τη λειτουργία της δικαιοσύνης και δεν εξυπηρετεί παρά μόνο το ταμειακό συμφέρον του Δημοσίου, το οποίο όμως δεν μπορεί να προτάσσεται των ανθρωπίνων και συνταγματικών δικαιωμάτων.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών εξέδωσε ανακοίνωση στν οποία κάνει λόγο για πλήρη δικαίωση των θέσεων του δικηγορικού σώματος.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: LIFO

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!