Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Lifo]: Ο Αμνός του Θεού με τα ανθρώπινα μάτια: δυσπιστία μετά την αποκατάσταση του Πολύπτυχου της Γάνδης
[Lifo]: Ο Αμνός του Θεού με τα ανθρώπινα μάτια: δυσπιστία μετά την αποκατάσταση του Πολύπτυχου της Γάνδης

[Lifo]: Ο Αμνός του Θεού με τα ανθρώπινα μάτια: δυσπιστία μετά την αποκατάσταση του Πολύπτυχου της Γάνδης

Ως σοκαριστική περιέγραψαν την εικόνα του Αμνού που αποκαλύφθηκε από τις εργασίες συντήρησης του Πολύπτυχου της Γάνδης

Ως «σοκαριστική» περιγράφηκε η αποκατάσταση ενός από τα πιο διάσημα έργα τέχνης στον κόσμο, το Πολύπτυχο της Γάνδης, καθώς αποκάλυψε την απεικόνιση ενός Αμνού με μάτια που είχαν εκπληκτική ομοιότητα με ανθρώπινα.

Το Πολύπτυχο της Γάνδης που ολοκληρώθηκε από τους Γιαν βαν Άικ και Χούμπερτ βαν Άικ το 1432, είναι ένα αριστούργημα του 15ου αιώνα που κοσμεί τον Καθεδρικό ναό του St Bavo στο Βέλγιο και θεωρείται ότι είναι το πρώτο μεγάλο έργο τέχνης που δημιουργήθηκε με την τεχνική της ελαιογραφίας.

Για αιώνες, ο κεντρικός της πίνακας, με τίτλο «Η λατρεία του μυστηριώδους Αμνού», περιείχε έναν αμνό (ο Αμνός του του Θεού) που θυσιάστηκε σε ένα βωμό ως αναπαράσταση του Ιησού Χριστού.

Ο συγκεκριμένος Αμνός είχε δημιουργηθεί ξανά από έναν διαφορετικό καλλιτέχνη το 1550, αλλά η αποκατάσταση που στοίχισε πολλά εκατομμύρια δολάρια αποκάλυψε πλέον το πρωτότυπο, εντυπωσιακό πρόσωπο του ομώνυμου αμνού.

Ο νέος Αμνός της Γάνδης που το περιοδικό «Smithsonian» περιέγραψε ως «ανησυχητικά ανθρωποειδή» έχει μεγαλύτερα, πιο ζωντανά μάτια και μία πιο λεπτομερή ροζ μύτη.

Φωτογραφίες των δύο προσώπων πλάι-πλάι κυκλοφορούν στα κοινωνικά μέσα και περιγράφονται ως «εφιαλτικές».

Σε αντίθεση με άλλες αποτυχημένες αποκαταστάσεις έργων τέχνης, όπως το περίφημο Ecce Homo, ο Αμνός της Γάνδης έχει αποκατασταθεί με επαγγελματική ακρίβεια στο πώς ήταν η αρχική του όψη.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: LIFO

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!