Κυριακή, 20 Οκτωβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Lifo]: Αφιέρωμα του BBC στον αρχαιολογικό χώρο της Τενέας – Στο φως μια «χαμένη» μυθική πόλη
[Lifo]: Αφιέρωμα του BBC στον αρχαιολογικό χώρο της Τενέας – Στο φως μια «χαμένη» μυθική πόλη

[Lifo]: Αφιέρωμα του BBC στον αρχαιολογικό χώρο της Τενέας – Στο φως μια «χαμένη» μυθική πόλη

Ένα αφιέρωμα στη σημαντική αρχαιολογική ανασκαφή της Τενέας στην Κορινθία φιλοξενεί το BBC

Ένα αφιέρωμα στη σημαντική αρχαιολογική ανασκαφή της Τενέας στην Κορινθία, φιλοξενεί το BBC.

Η χαμένη πόλη της Τενέας, η οποία αναφέρεται σε πολλούς αρχαιοελληνικούς μύθους και ιστορικά κείμενα, όπως στον μύθο του Οιδίποδα, ανακαλύφθηκε τον περασμένο Οκτώβριο από την αρχαιολόγο Έλενα Κόρκα και την ομάδα της. Πρόκειται για την σημαντικότερη ανακάλυψη στην 40χρονη καριέρα της κυρίας Κόρκα, μιας από τις σημαντικότερες αρχαιολόγους στην Ελλάδα, αναφέρει το BBC.

Σύμφωνα με τον μύθο, λέει το αφιέρωμα του BBC, η Τενέα ιδρύθηκε περίπου το 1100 προ Χριστού και χτίστηκε από Τρώες αιχμαλώτους πολέμου. Διάλεξαν το σημείο επειδή βρισκόταν στη μέση του δρόμου ανάμεσα στην Κόρινθο και τις Μυκήνες. Υποτίθεται πως Οιδίποδας μεγάλωσε στη συγκεκριμένη πόλη. Ήταν μία από τις μεγαλύτερες και πιο πλούσιες πόλεις στην αρχαία Κορινθία. Μέχρι σήμερα όμως κανείς δεν μπορούσε να εντοπίσει το ακριβές σημείο όπου ήταν χτισμένη η πόλη ή γιατί εξαφανίστηκε.

Πώς ξεκίνησαν οι ανασκαφές

Οι έρευνες για την Τενέα ξεκίνησαν το 1984. Η Κόρκα βρισκόταν τότε στο ξεκίνημα της πορείας της, όταν έλαβε ένα τηλεφώνημα από ντόπιους που έσκαβαν ένα αρδευτικό κανάλι. Χτύπησαν με τα εργαλεία τους μια αρχαία σαρκοφάγο και την έσπασαν στη μέση.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: LIFO

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!