Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Lifo]: 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Η σύγχρονη ματιά του βαλκανικού σινεμά
[Lifo]: 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Η σύγχρονη ματιά του βαλκανικού σινεμά

[Lifo]: 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Η σύγχρονη ματιά του βαλκανικού σινεμά

Ταινίες από την Τουρκία, τη Ρουμανία, τη Σερβία, την Κροατία και το Μαυροβούνιο συμπεριλαμβάνονται φέτος στο αφιέρωμα «Ματιές στα Βαλκάνια»

Συναρπαστικά φίλμ και σκηνοθέτες με αιχμηρή ματιά  όπως ο Ρουμάνος Κρίστι Πούιου και ο Τούρκος Ρεχά Ερντέμ, που θα παρευρεθούν μεταξύ άλλων στο 57ο ΦΚΘ, βρίσκονται μεταξύ των επιλογών που προτείνονται φέτος για το αφιέρωμα «Ματιές στα Βαλκάνια» του 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Αφιέρωμα στον Ζεκί Ντεμίρκουμπουζ

Το Φεστιβάλ παρουσιάζει για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο, πλήρη ρετροσπεκτίβα στον Ζεκί Ντεμίρκουμπουζ (11 ταινίες), τον Τούρκο δημιουργό, ο οποίος μαζί με τον Νουρί Μπιλγκέ Τζεϊλάν, θεωρείται θεμελιωτής του νέου τουρκικού σινεμά.

Οι αριστερές του πεποιθήσεις τον οδήγησαν στη φυλακή για τρία χρόνια, σε ηλικία 17 ετών. Εκεί, ανακάλυψε τον Ντοστογιέφσκι. Ξεκινώντας απ’ το «Έγκλημα και Τιμωρία», ο Ντεμίρκουμπουζ δημιούργησε ήρωες βγαλμένους απ’ τα σπλάχνα της τουρκικής κοινωνίας.

Το σινεμά του είναι βαθιά υπαρξιακό, στοχαστικό, αποτυπώνει τις διακρίσεις των τάξεων και των φύλων, χωρίς ίχνος ωραιοποίησης. Ο Ντεμίρκουμπουζ χαρακτηρίζεται ως ένας «διεισδυτικός κοινωνικός παρατηρητής και την ίδια στιγμή ένας ευαίσθητος ψυχολογικός παλμογράφος».

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: LIFO

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!