Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ | [KoolNews]: Πάνω από 200 παράγοντας συμβάλλουν στην εμφάνιση της πολλαπλής σκλήρυνσης
[KoolNews]: Πάνω από 200 παράγοντας συμβάλλουν στην εμφάνιση της πολλαπλής σκλήρυνσης

[KoolNews]: Πάνω από 200 παράγοντας συμβάλλουν στην εμφάνιση της πολλαπλής σκλήρυνσης

Περίπου 200 γενετικούς παράγοντες που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για την εμφάνιση της πολλαπλής σκλήρυνσης, έφερε στο φως μια νέα διεθνής γενετική έρευνα – η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι ήμερα- με επικεφαλής έναν έλληνα επιστήμονα της διασποράς, τον επίκουρο καθηγητή νευρολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Νικόλαο Πατσόπουλο.

Τα νέα ευρήματα προέρχονται από την ανάλυση γονιδιωμάτων άνω των 110.000 ανθρώπων (οι 47.351 με τη νόσο), την οποία έκαναν ερευνητές 30 πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων από 18 χώρες, στο πλαίσιο της Διεθνούς Κοινοπραξίας Γενετικής της Πολλαπλής Σκλήρυνσης.

 Συγκρίνοντας τα γονιδιώματα χιλιάδων ασθενών, με τα γονιδιώματα χιλιάδων άλλων ανθρώπων χωρίς πολλαπλή σκλήρυνση, κατέστη δυνατό να εξαχθούν πολύτιμα συμπεράσματα για το γενετικό «προφίλ» της νόσου. Τα περισσότερα εμπλεκόμενα γονίδια σχετίζονται με τα κύτταρα και τις λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος – κάτι αναμενόμενο.

Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσίασε ο κ. Πατσόπουλος, ως εκπρόσωπος της διεθνούς ερευνητικής κοινοπραξίας, στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Ανθρώπινης Γενετικής στο Βανκούβερ του Καναδά.

«Πρόκειται για την μεγαλύτερη μελέτη της νόσου παγκοσμίως. Χάρη στο μεγάλο μέγεθος του δείγματος, επισημάναμε περιοχές του γονιδιώματος που μπορεί να εμπλέκονται στην πολλαπλή σκλήρυνση, μεταξύ των οποίων ορισμένες λιγότερο κοινές γενετικές παραλλαγές, που όμως φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη επίπτωση στη νόσο», δήλωσε ο Πατσόπουλος.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: KOOL NEWS

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!