Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [KoolNews]: Τα «μαύρα τετράδια» του Μάρτιν Χάιντεγκερ: «Αδελφέ, για αυτό έγινα ναζιστής…»
[KoolNews]: Τα «μαύρα τετράδια» του Μάρτιν Χάιντεγκερ: «Αδελφέ, για αυτό έγινα ναζιστής…»

[KoolNews]: Τα «μαύρα τετράδια» του Μάρτιν Χάιντεγκερ: «Αδελφέ, για αυτό έγινα ναζιστής…»

Θεωρείται ο διασημότερος Γερμανός φιλόσοφος του 20ου αιώνα. Οι σχέσεις του με τη ναζιστική ιδεολογία δεν ήταν κρυφές, ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν καθόλου αναφορές του ιδίου για τη συμπόρευση του με τον Αδόλφο Χίτλερ.

Ένα μυστήριο δεκαετιών κατέληξε σε λύση, καθώς, από την αλληλογραφία του φιλοσόφου Μάρτιν Χάιντεγκερ με τον αδελφό του, προκύπτουν αποκαλυπτικά στοιχεία για την πνευματική υποταγή του στο καθεστώς των Ναζί και το Γ’ Ράιχ.

Για δεκαετίες πολλοί μελετητές του Χάιντεγκερ μιλούσαν για έναν απολίτικο φιλόσοφο, αποκομμένο από τον υπόλοιπο κόσμο που είχε διαπράξει ένα «στιγμιαίο» λάθος. Όμως η δημοσίευση των «Μαύρων Τετραδίων» -ενός είδους φιλοσοφικού ημερολογίου το οποίο ο Χάιντεγκερ ζήτησε να μην δημοσιευτεί μέχρι να τελειώσει το πλήρες του έργο- απέδειξε ξεκάθαρα τη σχέση του φιλοσόφου με τους ναζί.

Ο πολυγραφότατος Χάιντεγκερ θεωρείται ο θεμελιωτής του υπαρξισμού. Η βαρύτητα του φιλοσοφικού του έργου επηρέασε ένα από τα σημαντικότερα φιλοσοφικά ρεύματα της σύγχρονης εποχής, τον υπαρξισμό, γεννώντας θερμούς υποστηρικτές και φανατικούς επικριτές. Η προσχώρηση του στα ναζιστικά ιδεώδη αποτελεί μία ακόμη απόδειξη ότι τα κηρύγματα μίσους του Φύρερ δεν είχαν απήχηση μόνο σε απαίδευτα μυαλά, αλλά ακόμη και στα πιο «επίλεκτα» της γερμανικής κοινωνίας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: KOOL NEWS

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!