Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [KoolNews]: Ένας νέος μεταλλικός θόλος σκεπάζει τον μοιραίο αντιδραστήρα του Τσερνόμπιλ
[KoolNews]: Ένας νέος μεταλλικός θόλος σκεπάζει τον μοιραίο αντιδραστήρα του Τσερνόμπιλ

[KoolNews]: Ένας νέος μεταλλικός θόλος σκεπάζει τον μοιραίο αντιδραστήρα του Τσερνόμπιλ

Η μεγαλύτερη κινητή μεταλλική δομή του κόσμου θα σφραγίσει τον τέταρτο αντιδραστήρα του σταθμού του Τσερνόμπιλ για τις επόμενες δεκαετίες.

Οι ουκρανικές αρχές έχουν δημιουργήσει μία αψίδα μεγέθους σχεδόν όσο δύο γήπεδα ποδοσφαίρου, για να καλύψουν τα απομεινάρια της μολυσμένης δομής του διαβόητου τέταρτου αντιδραστήρα, όπου συνέβη το ατύχημα τον Απρίλιο του 1986.

Ο στόχος είναι να διατηρηθούν ασφαλείς οι μελλοντικές γενιές σε όλη την Ευρώπη από την πυρηνική ακτινοβολία που συνεχίζει να εκπέμπεται από τον αντιδραστήρα που έλιωσε πριν από πάνω από 30 χρόνια.

Οι ουκρανικές αρχές διατηρούν μια ζώνη αποκλεισμού ακτίνας 30 χιλιομέτρων γύρω από την εγκατάσταση, αλλά οι ανησυχίες για την κατάρρευση του θόλου από σκυρόδεμα, που κατασκευάστηκε εσπευσμένα για να περιορίσει τη ζημιά του αντιδραστήρα μετά την κατάρρευση, οδήγησαν στην κατασκευή της νέας δομής. Το αναγκαίο έργο κόστισε περίπου 2 δισ. ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. Η νέα δομή έχει σχεδιαστεί για να αντέχει δονήσεις μέχρι και 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, και ανεμοστρόβιλους πολύ ισχυρότερους από ό,τι έχουν συμβεί ποτέ στην περιοχή.

Η αψίδα χρειάστηκε τρεις εβδομάδες για να τοποθετηθεί με ασφάλεια στη θέση της. Ωστόσο, ακόμα δεν υπάρχουν σχέδια για την αντιμετώπιση του προβλήματος του πυρηνικού καυσίμου που παραμένει στον κατεστραμμένο αντιδραστήρα.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: KOOL NEWS

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!