Σάββατο, 25 Ιανουαρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Κέρδος]: Τρεις κινήσεις για μικρότερα πλεονάσματα
[Κέρδος]: Τρεις κινήσεις για μικρότερα πλεονάσματα

[Κέρδος]: Τρεις κινήσεις για μικρότερα πλεονάσματα

Η διαπραγμάτευση για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα δεν θα προκαλούσε αίσθηση, εάν προσέκρουε σε πολιτικές αγκυλώσεις συγκεκριμένων μελών του Eurogroup. Το παιχνίδι αλλάζει, εκτιμάται από αρμόδιες πηγές, όταν οι διεκδικήσεις στηρίζονται αποκλειστικά και μόνο σε τεχνικές παραμέτρους, πολύ περισσότερο δε όταν το εύρημα δεν είναι ελληνικής κοπής αλλά στηρίζεται σε παλαιότερες συστάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Μετά την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης, η οποία ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα και κλείνει με μια θετική κατά τις επιδιώξεις του υπουργείου Οικονομικών έκθεση της Κομισιόν στο τέλος Φεβρουαρίου, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα έχει το πολιτικό περιθώριο να βάλει επισήμως στο τραπέζι του Eurogroup το αίτημα μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Νωρίτερα όμως, τώρα, έχουν ξεκινήσει οι τεχνικές συζητήσεις σε δύο μέτωπα που εξυπηρετούν -σχεδόν- τον ίδιο στόχο. Η αλλαγή χρήσης των κερδών από ANFAs και SMPs μελετάται διεξοδικά από Κομισιόν και ESM με τεχνική άσκηση, η οποία μπορεί να μην οδηγεί σε μείωση του στόχου για το πλεόνασμα αλλά, αν προσθέσει πόντους στην ανάπτυξη μέσω της ενίσχυσης των επενδύσεων, η ποσοστιαία επίτευξη του όποιου στόχου για πρωτογενές αποτέλεσμα γίνεται ευκολότερη.

Αποφάσεις δεν αναμένονται πριν τον Ιούνιο, όταν με την ολοκλήρωση της έκτης αξιολόγησης θα τεθεί εκ νέου στο Eurogroup ζήτημα εκταμίευσης κερδών από ελληνικά ομόλογα. Το οικονομικό επιτελείο προετοιμάζεται ώστε να μη χαθεί χρόνος και εφόσον πράγματι η απόφαση ληφθεί τον Ιούνιο, τα κεφάλαια να πέσουν απευθείας στην οικονομία χρηματοδοτώντας ώριμες επενδύσεις.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΚΕΡΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!