Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Κέρδος]: Τρέχουν να βρουν εναλλακτική λύση για τον ΔΕΣΦΑ
[Κέρδος]: Τρέχουν να βρουν εναλλακτική λύση για τον ΔΕΣΦΑ

[Κέρδος]: Τρέχουν να βρουν εναλλακτική λύση για τον ΔΕΣΦΑ

H Ελλάδα θα αποφασίσει την επόμενη εβδομάδα για τα πιθανά σενάρια για τον ΔΕΣΦΑ, μετά το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις με την αζέρικη Socar.

«Οι αποφάσεις θα ληφθούν την επόμενη εβδομάδα» δήλωσε στο Reuters πηγή που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, προσθέτοντας ότι θα υπάρξουν διαβουλεύσεις με τους δανειστές της χώρας.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στο Eurogroup της Δευτέρας, όπου θα γίνει αξιολόγηση της προόδου της Ελλάδας.

Στο μεταξύ, η κρατική ενεργειακή εταιρία του Αζερμπαϊτζάν Socar είπε την Πέμπτη ότι η αποτυχία στις συζητήσεις για την εξαγορά του 66% της ΔΕΣΦΑ δεν θα επηρεάσει τα επενδυτικά της σχέδια στην Ελλάδα και την περιοχή.

Πάντως, μετά το ναυάγιο δημιουργούνται νέα δεδομένα δημιουργούνται για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και τους στόχους, καθώς δεν υπάρχουν πλέον τα 188 εκατ. ευρώ, που επρόκειτο να φέρει στο δημόσιο ταμείο η πώληση του ΔΕΣΦΑ.

Ως προς το ταμειακό σκέλος, η κυβέρνηση καλείται να υποκαταστήσει τα έσοδα είτε επισπεύδοντας άλλες πωλήσεις είτε με την άμεση επαναπροκήρυξη και πώληση του ΔΕΣΦΑ εντός του επόμενου έτους, καθώς έχει προϋπολογιστεί στα έσοδα του 2017.

Μετά και την επίσημη τοποθέτηση του υπουργείου Ενέργειας περί ανεπιτυχούς ολοκλήρωσης των συζητήσεων με τις SOCAR και SNAM, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι οριστικές αποφάσεις για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί από εδώ και πέρα όσον αφορά την πώληση ποσοστού του ΔΕΣΦΑ θα ληφθούν σε κυβερνητικό επίπεδο -από το οικονομικό επιτελείο και το Μέγαρο Μαξίμου- την επόμενη εβδομάδα.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως αυτό που κατά κύριο λόγο θα συζητηθεί στην κυβέρνηση είναι το ποσοστό που θα αφορά ο νέος διαγωνισμός που θα προκηρυχθεί, αν δηλαδή θα είναι και πάλι για το 66% ή για το 49%, με το Δημόσιο να διατηρεί σε αυτή την περίπτωση το πλειοψηφικό πακέτο, κατά το πρότυπο του ΑΔΜΗΕ.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όπως υπογραμμίζουν, θα προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός, καθώς η ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΚΕΡΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!