Σάββατο, 20 Οκτωβρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
19 °C 0 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
19 °C 3 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Κέρδος]: Τουρκία: Επιβράδυνση της ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεις στο νέο οικονομικό πρόγραμμα
[Κέρδος]: Τουρκία: Επιβράδυνση της ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεις στο νέο οικονομικό πρόγραμμα

[Κέρδος]: Τουρκία: Επιβράδυνση της ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεις στο νέο οικονομικό πρόγραμμα

Με βασικά στοιχεία τους «τρεις θεμελιώδεις πυλώνες: σταθεροποίηση, πειθαρχεία, μεταρρυθμίσεις», παρουσιάστηκε σήμερα το νέο οικονομικό πρόγραμμα της Τουρκίας, το οποίο -εν μέσω ισχυρών κλυδωνισμών- προβλέπει χαμηλές ταχύτητες στην ανάπτυξη.

Αυτή τη στιγμή η Τουρκία, σε συνέχεια του υψηλού πληθωρισμού και του δυσθεώρητου ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, αντιμετωπίζει μία οξύτατη συναλλαγματική κρίση, η οποία έχει οδηγήσει την τουρκική λίρα σε απώλειες της τάξης του 40%, από την αρχή του χρόνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Αύγουστο, ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε σχεδόν στο 18%, ενώ η απόδοση στα 10ετή κρατικά ομόλογα σκαρφάλωσε κοντά στο 20%.

Επιπλέον, η Άγκυρα έχει θέσει απέναντί της την Ουάσινγτον, καθώς η υπόθεση του Αμερικανού πάστορα, Άντριου Μπράνσον, είχε ως αποτέλεσμα τον διπλασιασμό των αμερικανικών δασμών στις εισαγωγές τουρκικού χάλυβα και αλουμινίου.
Όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών (και γαμπρός του Ταγίπ Ερντογάν), Μπεράτ Αλμπαϊράκ, στόχος αποτελεί η ανάπτυξη 3,8% για το 2018, 2,3 % το 2019, 3,5% το 2020 και 5% έως το 2021.

Η ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας για το 2017 ήταν 7,3%. Στο πρώτο τρίμηνο του 2018 άγγιξε το 7,4% για να ξεκινήσει η επιβράδυνση και να φτάσει το 5,2% στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Σύμφωνα με τον κ. Αλμπαϊράκ «δημιουργήθηκε ομάδα για τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές που χρειάζεται η δημόσια οικονομία, στο πλαίσιο του νέου προγράμματος».

Σταθεροποίηση, πειθαρχία

«Η πρόθεσή μας είναι να υποστηρίξουμε μια διαδικασία σταθεροποίησης των δημοσιονομικών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών, υπογραμμίζοντας πως «έχουμε αρχίσει να λαμβάνουμε ορισμένα μέτρα για να εξασφαλίσουμε την ορθή χρήση των πόρων στον δημόσιο τομέα ξεκινώντας από σήμερα»

Το ισοζύγιο του προϋπολογισμού της κεντρικής κυβέρνησης της Τουρκίας σημείωσε έλλειμμα 50,8 δισ. Τουρκικών λιρών (11,4 δισ. δολάρια) από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο, ενώ τα έσοδα ανήλθαν σε 485,7 δισ. τουρκικές λίρες (109 δισ. δολάρια) τους πρώτους οκτώ μήνες του τρέχοντος έτους.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΚΕΡΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!