Δευτέρα, 20 Αυγούστου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Κέρδος]: Στον προθάλαμο νέας αναβάθμισης από S&P η Ελλάδα
[Κέρδος]: Στον προθάλαμο νέας αναβάθμισης από S&P η Ελλάδα

[Κέρδος]: Στον προθάλαμο νέας αναβάθμισης από S&P η Ελλάδα

Σε θετικό από σταθερό αναβάθμισε το outlook για το ελληνικό αξιόχρεο η S&P, προαναγγέλλοντας νέα κίνηση εντός των επόμενων 12 μηνών.

Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος είχε αναβαθμίσει έκτακτα πριν από έναν μήνα την αξιολόγηση της Ελλάδας σε Β+.

Η S&P επισημαίνει ότι το θετικό outlook τέθηκε λόγω της βελτιωμένης προβλεψιμότητας στις εφαρμοζόμενες πολιτικές, μετά και τη συμφωνία στο Eurogroup, αλλά και λόγω βελτίωσης των οικονομικών προοπτικών.

Οπως αναφέρει, το 2016 και το 2017 καταγράφηκαν πρωτογενή πλεονάσματα ενώ το 2017 ολοκληρώθηκε μια πολυετής περίοδος ύφεσης. Ο καθοριστικός παράγοντας της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα είναι οι πολιτικές ενίσχυσης της ανάπτυξης και όχι τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.

Ο οίκος προβλέπει ότι την επόμενη τριετία, η ανάπτυξη θα κινηθεί με 2-2,5% ενώ σημειώνει ότι δεν αποκλείεται ακόμη υψηλότερος ρυθμός αν η κυβέρνηση βελτιώσει το επιχειρηματικό περιβάλλον, προσελκύοντας περισσότερες ξένες επενδύσεις.

Η S&P επισημαίνει ότι οι σχεδιαζόμενες αυξήσεις στις δημόσιες δαπάνες για σημαντικά έργα υποδομής στις μεταφορές, μεταξύ των οποίων σε λιμάνια και αεροδρόμια μπορούν να συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανάπτυξης, καθώς κινητοποιούν ιδιωτικές επενδύσεις στους πιο ανταγωνιστικούς τομείς της χώρας, όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία και τα logistics. Την ίδια στιγμή, κλάδοι όπως οι φαρμακευτικές και οι εταιρίες τροφίμων, επικεντρώνονται ολοένα και περισσότερο στις εξαγωγές.

Ομως, αναφέρει ο οίκος, σε πιο μακροπρόθεσμη βάση, δείχνει περιορισμένη η δυνατότητα υπέρβασης ρυθμών ανάπτυξης άνω του 3% σε σταθερή βάση, λόγω διοικητικών βαρών και μη ανταγωνιστικής κουλτούρας στην οικονομία, κυρίως στον κλάδο των υπηρεσιών.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΚΕΡΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!