Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Κέρδος]: Στα σκαριά η νέα έκδοση ομολόγου από τον ΟΔΔΗΧ
[Κέρδος]: Στα σκαριά η νέα έκδοση ομολόγου από τον ΟΔΔΗΧ

[Κέρδος]: Στα σκαριά η νέα έκδοση ομολόγου από τον ΟΔΔΗΧ

Προσδοκίες μια πρώτης κίνησης στο μέτωπο των αναβαθμίσεων στις 24 Ιανουαρίου, όταν και αναμένεται να «μιλήσει» η Fitch διαμορφώνονται στην αγορά την ώρα που ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προετοιμάζει το έδαφος της πρώτης έκδοσης του 2020.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Δημήτρης Τσάκωνας έχουν δεχθεί αιτήματα είτε κατ’ ιδίαν συναντήσεων, είτε τηλεδιασκέψεων από τους εκπροσώπους όλων των οίκων αξιολόγησης και έχουν ξεκινήσει ήδη τις σχετικές επαφές.

Το κλίμα, σύμφωνα με πληροφορίες, στους κόλπους των οίκων αξιολόγησης είναι θετικό, αλλά κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει με ασφάλεια πόσες θα είναι και πότε θα έρθουν οι πολυπόθητες αναβαθμίσεις. Η κυβέρνηση προσβλέπει σε ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το συντομότερο δυνατό, αλλά η πλειονότητα των αναλυτών εκτιμά πως αυτό είναι δύσκολο να γίνει μέσα στο 2020.

Για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας απαιτούνται τρεις αναβαθμίσεις στην κλίμακα αξιολόγησης της Fitch, της S&P και της DBRS και τέσσερις στην κλίμακα της Moody’s (σ.σ. αρκεί ένας εκ των τεσσάρων οίκων να αναβαθμίσει σε investment grade).

Στις 24 Ιανουαρίου, το ιδανικό σενάριο θα ήταν αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας από τη Fitch, αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο απλής αναβάθμισης των προοπτικών από σταθερές σε θετικές.

Οι επιλέξιμοι από την ΕΚΤ οίκοι αξιολόγησης, αυτοί δηλαδή των οποίων η ετυμηγορία μετράει για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης , θεωρείται από ορισμένες πηγές της αγοράς πως έχουν «μείνει πίσω» σε σχέση με τους μη επιλέξιμους αλλά καθόλου «αδιάφορους» περιφερειακούς οίκους, κυρίως τον ιαπωνικό R&I και λιγότερο τον γερμανικό Scope.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΚΕΡΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!