Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2019
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Κέρδος]: Στα χέρια των θεσμών οι διατάξεις για άρση των Capital Controls
[Κέρδος]: Στα χέρια των θεσμών οι διατάξεις για άρση των Capital Controls

[Κέρδος]: Στα χέρια των θεσμών οι διατάξεις για άρση των Capital Controls

Τίτλους τέλους ετοιμάζονται να «ρίξουν» στο επώδυνο κεφάλαιο των Capital Controls το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι την περασμένη Τετάρτη, το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε στους θεσμούς τις διατάξεις νόμου για την πλήρη άρση τους ενώ είχε προηγηθεί η αποστολή ανάλυσης επιπτώσεων από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Πηγές με γνώση των διεργασιών αναφέρουν μάλιστα ότι Χρήστος Σταϊκούρας και Γιάννης Στουρνάρας έχουν πάρει ήδη στη σχετική διαβούλευση το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τα capital controls επιβλήθηκαν με νόμο στα τέλη Ιουνίου 2015 και τώρα η αποκαθήλωσή τους θα πρέπει επίσης να γίνει με νομοθετική διάταξη.

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι διατάξεις είναι επιγραμματικές και σχεδιάζεται να ψηφιστούν άμεσα μετά το άνοιγμα της Βουλής. Σε κάθε περίπτωση, εντός Σεπτεμβρίου οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων θα έχουν περάσει οριστικά στην ιστορία.

Ούτως ή άλλως σήμερα έχουν διατηρηθεί σε ισχύ μόνο περιορισμοί οι οποίοι αφορούν την διακίνηση κεφαλαίων στο εξωτερικό από φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις ενώ δεν ισχύει πλέον ο παραμικρός περιορισμός στις αναλήψεις χρημάτων από τις τράπεζες.

Πρακτικά, τα capital controls έχουν ήδη τελειώσει. Η δια νόμου άρση τους όμως σηματοδοτεί σύμφωνα με τραπεζικές πηγές πέρασμα στην «κανονικότητα» ενώ φέρνει σύμφωνα με τους ίδιες πηγές πιο κοντά την επόμενη αναβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΚΕΡΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!