Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2019
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
0 °C 0 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
0 °C 0 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Κέρδος]: Συνάντηση Στουρνάρα με διοικήσεις τραπεζών για πλήρη άρση capital controls
[Κέρδος]: Συνάντηση Στουρνάρα με διοικήσεις τραπεζών για πλήρη άρση capital controls

[Κέρδος]: Συνάντηση Στουρνάρα με διοικήσεις τραπεζών για πλήρη άρση capital controls

Θετικά αντιμετωπίζει η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) την προοπτική πλήρους άρσης των κεφαλαιακών περιορισμών θεωρώντας ότι το σύστημα είναι τεχνικά έτοιμο να αντέξει την ελεύθερη μετακίνηση κεφαλαίων και στο εξωτερικό.

Θεωρεί ότι είναι αδύνατη η επιστροφή στην κανονικότητα με τις τράπεζες σε καθεστώς capital controls και εκτιμά ότι η άρση τους είναι απαραίτητη για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας και την κανονική επιστροφή στις αγορές.

Οι τράπεζες ωστόσο, εμφανίζονται πιο επιφυλακτικές, υπογραμμίζοντας ότι ακόμα δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως η εμπιστοσύνη, ότι η επιστροφή καταθέσεων παραμένει διστακτική και το κυριότερο φοβούνται ότι σε περίπτωση αναταραχής και νέου κύματος αναλήψεων ο κλάδος μπορεί να μπει σε νέες περιπέτειες. Ωστόσο, υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ των διοικήσεων. Κάποιοι βλέπουν την άρση των περιορισμών πιο θετικά και το κυριότερο, όπως επισημαίνουν, είναι ότι στην πράξη τα capital controls έχουν ήδη αποσυρθεί: περίπου οι μισές καταθέσεις επιχειρήσεων, δηλαδή περισσότερα από 10 δισ. ευρώ, αλλά και ένα μικρό κομμάτι των καταθέσεων των νοικοκυριών είναι ελεύθερες – δεν υπόκεινται σε περιορισμούς και ανά πάσα στιγμή μπορούν να μετακινηθούν στο εξωτερικό. Ακριβώς γι’ αυτό, τονίζουν τραπεζικές πηγές στο economistas.gr, δεν υπάρχει μεγάλο ρίσκο από την πλήρη άρση των περιορισμών καθώς ήδη σε περίπτωση στραβοτιμονιάς θα υπάρξουν άμεσα επιπτώσεις στη ρευστότητα. Το κρίσιμο είναι να μην υπάρξουν, πολιτικές επιλογές που θα διαταράξουν την εμπιστοσύνη στη χώρα, τονίζουν.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΚΕΡΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!