Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Κέρδος]: Σημάδια «κόπωσης» στα αποτελέσματα εξαμήνου
[Κέρδος]: Σημάδια «κόπωσης» στα αποτελέσματα εξαμήνου

[Κέρδος]: Σημάδια «κόπωσης» στα αποτελέσματα εξαμήνου

Εμφανή σημάδια κόπωσης δείχνουν τα αποτελέσματα εξαμήνου του εισηγμένων εταιρειών του ΧΑ, καθώς για πρώτη φορά μετά το 2014, η ανοδική τους τάση δείχνει να εξασθενεί.

Ειδικότερα με βάση τα αποτελέσματα 84 μη τραπεζικών εισηγμένων (περίπου οι έξι στις δέκα) που είχαν δημοσιεύσει μέχρι χθες τις λογιστικές τους καταστάσεις:

• Ο αθροιστικός κύκλος εργασιών εμφάνισε άνοδο 2,1%.

• Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 4%.

• Τα καθαρά κέρδη εκτινάχθηκαν μεν κατά 43,5%, πλην όμως αν δεν συνεκτιμηθεί η μείωση των λογιστικών ζημιών της ΔΕΗΔΕΗ +3,01% (και αυτή οφειλόμενη κυρίως σε μη λειτουργικά αίτια), τότε η συνολική κερδοφορία των άλλων 83 εισηγμένων θα ήταν όσο ακριβώς όσο η αντίστοιχη περυσινή.

Άλλο χαρακτηριστικό στοιχείο είναι το ότι από τις 84 εισηγμένες, οι 42 βελτίωσαν την «κάτω γραμμή» των αποτελεσμάτων τους (υψηλότερα κέρδη ή μικρότερες ζημίες) και οι υπόλοιπες 42 την είδαν να επιδεινώνεται (υποχώρηση κερδών, ή διεύρυνση ζημιών).

Όσο για την αναλογία κερδοφόρων-ζημιογόνων εταιρειών (61 κερδοφόρες έναντι 23 ζημιογόνων, δηλαδή περίπου 3:1) αυτή αναμένεται να επιδεινωθεί όταν το βράδυ της Δευτέρας ολοκληρωθεί η δημοσίευση των εξαμηνιαίων λογιστικών καταστάσεων.

Το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι το αν η κόπωση της κερδοφορίας αποτελεί πρόσκαιρο φαινόμενο, ή αν θα έχει συνέχεια και στο μέλλον.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η εικόνα των αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου επηρεάστηκε από αρκετούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται:

• Η πολιτική αβεβαιότητα του πρώτου τετραμήνου, η οποία με τη σειρά της φρέναρε την άνοδο της εγχώριας ζήτησης κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, το οικονομικό κλίμα έχει βελτιωθεί κατά το β’ φετινό εξάμηνο, με αποτέλεσμα να υπάρχει σε πολλούς κλίμα αισιοδοξίας (το οποίο βέβαια θα πρέπει να μετουσιωθεί σε πράξη) για ικανοποιητικά ποσοστά αύξησης του ΑΕΠ στο μέλλον, με ό,τι αυτό σημαίνει για τα κέρδη των επιχειρήσεων.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΚΕΡΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!