Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
16 °C 5 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
8 °C 0 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Κέρδος]: ΣΕΒ για Ελλάδα Πορτογαλλία: διαφορετική λογική, διαφορετικές δεσμεύσεις
[Κέρδος]: ΣΕΒ για Ελλάδα Πορτογαλλία: διαφορετική λογική, διαφορετικές δεσμεύσεις

[Κέρδος]: ΣΕΒ για Ελλάδα Πορτογαλλία: διαφορετική λογική, διαφορετικές δεσμεύσεις

Τις αναπόφευκτες συγκρίσεις μεταξύ Ελλάδας και Πορτογαλίας καταδεικνύει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), σε ειδική του έκθεση για την πορεία των οικονομιών των δύο χωρών, μετά την έξοδο από τα μνημόνια.

«Η Ελλάδα και η Πορτογαλία υπήρξαν για δεκαετίες οι δύο φτωχότερες χώρες της Ε.Ε. Η κρίση τις βρήκε σε ανάγκη προσφυγής σε προγράμματα διάσωσης την ίδια περίοδο. Και τα δύο προγράμματα περιλάμβαναν ένα μείγμα δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την επανάκτηση της ανταγωνιστικότητας και την επιστροφή στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων» αναφέρει, μεταξύ άλλων.

Και συνεχίζει: «Η διαφορετική λογική και πολιτική δέσμευση στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων είχε ορατά αποτελέσματα στην Πορτογαλία. Ενώ το ΑΕΠ της Ελλάδας συρρικνώθηκε κατά 25% την περίοδο 2008-2017, της Πορτογαλίας συρρικνώθηκε κατά 8% την πενταετία 2008-2013 και μέχρι το 2017 είχε σχεδόν ανακτήσει όλες τις απώλειες. Η Ελλάδα μέχρι πριν λίγα χρόνια υπερτερούσε στο κατά κεφαλή ΑΕΠ, αλλά πλέον η Πορτογαλία την έχει προσπεράσει (στα 18.700 έναντι 16,600 στην Ελλάδα)».
Αντίστοιχη είναι η εικόνα σε μια σειρά από δείκτες ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας, ενώ ταυτόχρονα, τα επιμέρους στοιχεία είναι επίσης υπέρ της ιβηρικής χώρας.

Ενδεικτικά, μεγαλύτερη απασχόληση (73,5% του πληθυσμού, έναντι 57,8% της Ελλάδας), μεγαλύτερη συνεισφορά της μεταποίησης στην οικονομία (12,5% έναντι 9,4% του ΑΕΠ), μεγαλύτερη μέση προστιθέμενη αξία ανά μικρομεσαία επιχείρηση (65.500 έναντι 52.700 ευρώ).

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΚΕΡΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!