Κυριακή, 16 Ιουνίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Κέρδος]: Πώς ξένα funds απέκτησαν τραπεζικά δάνεια 12,8 δισ. για… 500 εκατ. ευρώ
[Κέρδος]: Πώς ξένα funds απέκτησαν τραπεζικά δάνεια 12,8 δισ. για… 500 εκατ. ευρώ

[Κέρδος]: Πώς ξένα funds απέκτησαν τραπεζικά δάνεια 12,8 δισ. για… 500 εκατ. ευρώ

Λιγότερα από 500 εκατ. ευρώ διέθεσαν ξένα funds και επενδυτές για την απόκτηση δανειακών υποχρεώσεων, νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς τράπεζες συνολικού ύψους 12,8 δις. ευρώ.

Πρόκειται για πωλήσεις «πακέτων» μη εξυπηρετούμενων δανείων που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της προσπάθειας εξυγίανσης των τραπεζικών ισολογισμών και της μείωσης του αποθέματος των «κόκκινων» δανείων. Η τιμή πώλησης, αντιστοιχεί σε λιγότερα από το 4% της συνολικής οφειλής, μόνο ικανοποιητική δεν είναι για τις τράπεζες, και προκαλεί μεγάλες ζημιές οι οποίες ωστόσο έχουν καλυφθεί από προβλέψεις.

Τραπεζικές πηγές σημειώνουν στο economistas.gr ότι πρόκειται συνολικά για 6 συναλλαγές πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν ολοκληρώσει Eurobank, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα, τα οποία στην πλειοψηφία τους αφορούσαν προβληματικά δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις.

Αποδίδουν τις χαμηλές τιμές πώλησης σε μια σειρά παραγόντων με σημαντικότερο το ότι πρόκειται για δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, που καθιστά δύσκολη και εξαιρετικά αβέβαιη την προσπάθεια ανάκτησης της οφειλής. Επίσης τονίζουν ότι η αγορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα ήταν για πολλά χρόνια «παγωμένη» και πάντα οι πρώτες συναλλαγές, ειδικά για περιπτώσεις όπως η ελληνική που προηγήθηκε μια μεγάλη και βαθιά οικονομική κρίση, γίνονται σε χαμηλές τιμές μέχρι να «ανοίξει» και δημιουργηθεί αγορά. Η προβληματική λειτουργία της δικαιοσύνης, με τους εξαιρετικά αργούς ρυθμούς απόδοσης της δικαιοσύνης αποτελεί επίσης κρίσιμο παράγοντας που αυξάνει το κόστος ανάκτησης οφειλών.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΚΕΡΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!