Παρασκευή, 17 Αυγούστου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Κέρδος]: Πώς βλέπουν οι τραπεζίτες το τέλος του waiver
[Κέρδος]: Πώς βλέπουν οι τραπεζίτες το τέλος του waiver

[Κέρδος]: Πώς βλέπουν οι τραπεζίτες το τέλος του waiver

Την επόμενη ημέρα μετά το waiver σκιαγραφούν οι ελληνικές τράπεζες, χαιρετίζοντας από τη μία πλευρά το άνοιγμα στις αγορές και συνειδητοποιώντας από την άλλη, τι μπορεί να σημαίνει αυτό από πλευράς άντλησης κεφαλαίων, αλλά και κόστους, ειδικά όταν ακόμη είμαστε μακριά ως χώρα από την αναβάθμισή μας στο ΒΒΒ από τους ξένους οίκους.

Όπως εξηγούν στο Εuro2day.gr, ανώτατα τραπεζικά στελέχη, το γεγονός ότι δεν προλάβαμε την ένταξη στο πολυσυζητημένο QE της ποσοτικής χαλάρωσης, δεν είναι απαραίτητα πρόβλημα. Ούτως ή άλλως, η “φυσική” λήξη του QE που θα επηρεάσει ως ένα βαθμό την Ευρώπη, δεν έχει καμία επίπτωση στην Ελλάδα από τη στιγμή που δεν μετείχε σε αυτό. Προφανώς και ήταν ένας στόχος, μία προοπτική, που θα διευκόλυνε μια άνετη, φθηνή χρηματοδότηση. Γιατί όμως δεν μας επηρεάζει;

Απαντώντας στο ερώτημα αυτό παράγοντες με γνώσεις των αγορών, εξηγούν ότι η επίδραση στη ρευστότητα των τραπεζών από την απώλεια του waiver είναι πλέον μικρή καθώς τα repos υποκατέστησαν την ΕΚΤ με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.

Άλλωστε, οι αγορές έχουν ισχυρή δυναμική και αναξιοποίητη ρευστότητα με μικρή έκθεση στην Ελλάδα, άρα τα περιθώρια που υπάρχουν είναι μεγάλα.

Οι αγορές έχουν τιμολογήσει τον ελληνικό κίνδυνο διατηρώντας θετικές προσδοκίες ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή μη του waiver. Ωστόσο- όπως διευκρινίζουν τραπεζικοί παράγοντες – η Ελλάδα δεν έχει καρπωθεί πλήρως την πρόοδο που έχει συντελεστεί έως τώρα. Υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης στις τιμές των ομολόγων όσο η χώρα δεν εκτροχιάζεται από τη δημοσιονομική τροχιά που έχουν υποδείξει οι θεσμοί για τα επόμενα 3 έτη έως ότου η οικονομία αποκτήσει ρυθμό ανάπτυξης.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΚΕΡΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!