Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Κέρδος]: Πειραιώς: «Παράθυρο» για πρόσθετη έκδοση Tier II 300 εκατ.
[Κέρδος]: Πειραιώς: «Παράθυρο» για πρόσθετη έκδοση Tier II 300 εκατ.

[Κέρδος]: Πειραιώς: «Παράθυρο» για πρόσθετη έκδοση Tier II 300 εκατ.

Τρίτη φορά στις αγορές, μέσα σε μια διετία, για την έκδοση ομολογιών μειωμένης εξασφάλισης ( Tier II), ενδέχεται να βγει το 2021 η Πειραιώς, καλύπτοντας κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν λόγω του προγράμματος ταχύτερης μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της και της -σταδιακής- προσαρμογής των εποπτικών κεφαλαίων στην επίπτωση εφαρμογής του IFRS 9.

Θεωρητικά, με τη χθεσινή έκδοση ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης (Tier II), ύψους 500 εκατ. ευρώ, η Πειραιώς πιάνει το ανώτατο επιτρεπτό ποσοστό κεφαλαίων της κατηγορίας, ως προς το σταθμισμένο σε κίνδυνο ενεργητικό της. Η νέα, όμως, κοινοτική οδηγία για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις των τραπεζών (CRD V), η οποία ψηφίστηκε τον περασμένο Αύγουστο, διευρύνει τα όρια συμμετοχής των Tier II κεφαλαίων.

Η Πειραιώς, με βάση τη CRD 5, μπορεί να διαθέτει συμπληρωματικά κεφάλαια της κατηγορίας Tier II, που θα ανέρχονται ως το 2,8% του σταθμισμένου ενεργητικού από 2% σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι θα έχει τη δυνατότητα να εκδώσει πρόσθετους Tier II τίτλους της τάξης των 300 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, αναπροσαρμόζεται το όριο για Additional Tier I κεφάλαια στο 2,1% από 1,5% σήμερα.

Η ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας στο εθνικό δίκαιο αναμένεται προς τα τέλη του έτους. Με δεδομένο ότι η διοίκηση της τράπεζας έχει προϋπολογίσει, για φέτος, την -επικείμενη- άντληση 500 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αντισταθμίσει την κεφαλαιακή επίπτωση από τη ζημιά που αναμένεται να εγγράψει με την ολοκλήρωση δύο τιτλοποιήσεων, το ενδιαφέρον στρέφεται στο 2021.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΚΕΡΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!