Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου 2020
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Κέρδος]: Ποιοι θα ωφεληθούν από τις αλλαγές στις συντάξεις
[Κέρδος]: Ποιοι θα ωφεληθούν από τις αλλαγές στις συντάξεις

[Κέρδος]: Ποιοι θα ωφεληθούν από τις αλλαγές στις συντάξεις

Περισσότερες από 1,3 εκατ. συντάξεις, κύριες και επικουρικές, επηρεάζονται από τις προωθούμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό, με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που βρίσκεται προ των πυλών.

Αιχμή των παρεμβάσεων είναι οι αλλαγές στις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, αλλά και τις εισφορές των μη μισθωτών, βάσει των πρόσφατων αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας. Οι αναγκαίες αναλογιστικές μελέτες που θα πρέπει να συνοδεύουν το σχέδιο νόμου έχουν ήδη ολοκληρωθεί και βάσει του σχεδιασμού, τις επόμενες ημέρες θα δοθεί σε διαβούλευση προκειμένου στη συνέχεια να λάβει τον δρόμο προς τη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μελέτη αφενός δείχνει ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη παραμένει εντός των ευρωπαϊκών προδιαγραφών, καθ’ όλο το εξεταζόμενο διάστημα, ήτοι έως το 2070. Ιδιαίτερα από το 2030 και μετά, η μείωση της δαπάνης είναι τόσο σημαντική, που εντάσσει την Ελλάδα στις χώρες του στενού ευρωπαϊκού πυρήνα.

Συνεπώς, κρίσιμη θεωρείται η πρώτη 10ετία του νέου συστήματος, με μεταβλητές αφενός την ανταπόκριση των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων στο νέο σύστημα εισφορών και κατά συνέπεια την πορεία των εσόδων από τη μη μισθωτή εργασία, αφετέρου, την αναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά ύψους έως και 26 δισ. ευρώ, από την πιλοτική δίκη που ξεκίνησε στο ανώτατο δικαστήριο την περασμένη Παρασκευή. Καθοριστική εκτιμάται η φετινή χρονιά για την πορεία των οικονομικών του ΕΦΚΑ, καθώς τους τελευταίους μήνες παρατηρείται αύξηση των εκκρεμών αιτήσεων και κατά συνέπεια των αναδρομικών που θα δοθούν στους δικαιούχους, όταν πιθανότατα εντός του έτους εκδοθούν οι αποφάσεις συνταξιοδότησης.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΚΕΡΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!