Κυριακή, 26 Μαΐου 2019
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Κέρδος]: Πηγή φοροδιαφυγής ο διπλός ΦΠΑ στην εστίαση
[Κέρδος]: Πηγή φοροδιαφυγής ο διπλός ΦΠΑ στην εστίαση

[Κέρδος]: Πηγή φοροδιαφυγής ο διπλός ΦΠΑ στην εστίαση

Ως κίνητρο για φοροδιαφυγή και πρόσχωμα στο να περάσουν οι μειώσεις στους τελικούς καταναλωτές βλέπουν άνθρωποι της αγοράς την υιοθέτηση δυο συντελεστών ΦΠΑ στην εστίαση.

Με το πακέτο που υιοθέτησε η κυβέρνηση και φέρνει προς ψήφιση την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή μειώνεται σε 13% ο ΦΠΑ στα τρόφιμα, αλλά παραμένουν στο 24% καφές και άλλα ροφήματα. Η είδηση αυτή προκάλεσε απογοήτευση για επιχειρήσεις τουρισμού και εστίασης, καθώς ενόψει τουριστικής περιόδου ο διαχωρισμός του ΦΠΑ στην εστίαση λειτουργεί ως τροχοπέδη.

Όπως επισημαίνουν πηγές του χώρου «ο καφές και τα ροφήματα αποτελούν το 55% της εστίασης. Είναι παραλογο τα ροφήματα στα σούπερ μάρκετ να πωλούνται με 13% και στα καταστήματα εστίασης με 24% (ενώ θα σερβίρονται με λίγο νερό και πάγο).

Συμπληρώνουν δε ότι ο διαχωρισμός θα ενισχύσει εκ νέου την παραβατικότητα μέσα στα καταστήματα εστίασης, καθώς αφήνει περιθώρια να κόβονται αποδείξεις για τα ροφήματα, με το ΦΠΑ που αναλογεί σε κωδικούς που έχουν 13% ΦΠΑ (π.χ. τυρόπιτα).

Στην αγορά θεωρούν την συνολική μείωση του ΦΠΑ αναπτυξιακό μέτρο δεδομένου ότι έχει ήδη ξεκινήσει και η τουριστική σεζόν. Θυμίζουν ότι τα χρόνια της κρίσης ο ΦΠΑ στην εστίαση τριπλασιάστηκε, από το 8% στο 24%, και αυτό ήταν ένας από τους λόγους για τα χιλιάδες λουκέτα. Παράλληλα θυμίζουν ότι είμαστε η μόνη χώρα στη Μεσόγειο με τόσο υψηλό ΦΠΑ (Κύπρος: 5% – 10%, Ιταλία 10%, Ισπανία 10%, Γαλλία 5,5% -10%)

Υπό αυτό το πρίσμα εκτιμούν ότι η συνολική μετάταξη της εστίασης στο 13% θα προσελκύσει νέες επενδύσεις στον τουρισμό και θα μειώσει την ανεργία στον κλάδο, ενώ παράλληλα είναι ένα φιλολαϊκό μέτρο, που αγγίζει όλη την κοινωνία, τους καταναλωτές, τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΚΕΡΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!