Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Κέρδος]: Παναγιωτάκης: Χωρίς ισχυρή ΔΕΗ δεν μπορεί να υπάρξει υγιής αγορά
[Κέρδος]: Παναγιωτάκης: Χωρίς ισχυρή ΔΕΗ δεν μπορεί να υπάρξει υγιής αγορά

[Κέρδος]: Παναγιωτάκης: Χωρίς ισχυρή ΔΕΗ δεν μπορεί να υπάρξει υγιής αγορά

«Είμαστε έτοιμοι για τον ανταγωνισμό;», διερωτήθηκε από το βήμα του Economist ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ ΔΕΗ Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, απευθυνόμενος -όπως διευκρίνισε- και στην πολιτεία.

Ο κ. Παναγιωτάκης υπογράμμισε ότι το γεγονός πως το δημόσιο έχει την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου και ελέγχει τη διοίκηση της επιχείρησης «σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί την αφυδάτωση ή συρρίκνωση της εταιρικής της υπόστασης».

Ο ίδιος πάντως πρόσθεσε ότι είναι σε εξέλιξη στην Ελλάδα «ένας οδικός χάρτης βίαιου ανοίγματος της αγοράς, με μέτρα και ρυθμούς πρωτόγνωρους στα διεθνή δεδομένα». Στο πλαίσιο αυτό, απηύθυνε έκκληση στους θεσμούς, και δη την Ε.Ε., να προσεγγίσει τα προβλήματα της αγοράς ενέργειας «ολιστικά, μακριά από δογματισμούς και προκαταλήψεις».

Αναφερόμενος στις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει σήμερα η ΔEΗ, μίλησε για υποχρεωτική απώλεια του 40% του μεριδίου της στην αγορά μέχρι το 2020 «και μάλιστα με τρόπο που μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια του συνόλου σχεδόν των κερδοφόρων πελατών».

Επίσης, έκανε λόγο για ένα σύστημα αγοράς χονδρικής «με σοβαρές παθογένειες», που σε συνδυασμό με την ανισορροπία προσφοράς-ζήτησης οδηγεί σε μέτρα κατά κανόνα εξαιρετικά ζημιογόνα για την επιχείρηση.

Στάθηκε άλλωστε στη «μετατροπή της ΔEΗ σε φοροεισπρακτικό μηχανισμό», που έχει συντελέσει «στη μειωμένη εισπραξιμότητα και στην αποστέρηση κρίσιμης ρευστότητας από την επιχείρηση».

«Χωρίς ισχυρή ΔEΗ δεν μπορεί να υπάρξει υγιής αγορά», δήλωσε ο κ. Παναγιωτάκης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «με την προϋπόθεση της στήριξης της εταιρικής της λειτουργίας από την πολιτεία, θα πρέπει να διαδραματίσει τον ρόλο του εγγυητή και ρυθμιστή της αγοράς Η.Ε.».

Ως προς την εφαρμογή των ΝΟΜΕ, σημείωσε ότι η ΔEΗ μεταξύ άλλων προωθεί στα αρμόδια όργανα τον ορισμό της αγοράς και ειδικότερα την εξαίρεση των ευάλωτων καταναλωτών και αυτών της Υψηλής Τάσης από το μερίδιο της επιχείρησης.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΚΕΡΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!