Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Κέρδος]: ΟΠΕΚ: Συμφωνία για μείωση της παραγωγής πετρελαίου
[Κέρδος]: ΟΠΕΚ: Συμφωνία για μείωση της παραγωγής πετρελαίου

[Κέρδος]: ΟΠΕΚ: Συμφωνία για μείωση της παραγωγής πετρελαίου

Ο OPEC έφτασε σε συμφωνία για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου, καταρρίπτοντας τις απόψεις των σκεπτικιστών, αφού υπερίσχυσε η ανάγκη της παύσης της παγκόσμιας υπερπροσφοράς. Πρόκειται για την πρώτη θέσπιση πλαφόν παραγωγής εδώ και οκτώ χρόνια, σύμφωνα με το Bloomberg.

Τα κράτη-μέλη του OPEC θα μειώσουν την παραγωγή κατά 1,2 εκατ. βαρέλια/ημέρα στα 32,5 εκατομμύρια, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου του οργανισμού από τη Βιέννη την Τετάρτη. Η τιμή του αργού εκτινάχθηκε κατά 7,6% στα 49,90 δολ./βαρέλι στο Λονδίνο τη στιγμή της ανεπίσημης ανακοίνωσης.

Μετά από εβδομάδες σκληρών διαπραγματεύσεων, οι τρεις μεγαλύτερες παραγωγοί πετρελαίου του OPEC (Σ. Αραβία, Ιράκ και Ιράν), ξεπέρασαν τις διαφορές τους για το ποιος θα επωμιστεί το βάρος του πλαφόν. Φαίνεται πως οι Σαουδάραβες δέχτηκαν πως το Ιράν θα μπορέσει, τελικά, όντας ειδική περίπτωση, να αυξήσει την παραγωγή του στα 3,8 εκατ. βαρέλια/ημέρα. Η συμφωνία θα συμπεριλαμβάνει μείωση παραγωγής σε κράτη που δεν είναι μέλη του οργανισμού κατά 600.000 βαρέλια/ημέρα.

Η Σαουδική Αραβία, η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα του πλανήτη, θα συνεισφέρει στη μείωση με 486.000 βαρέλια, περιορίζοντας την ημερήσια παραγωγή της σε 10,06 εκατ. βαρέλια. Από την πλευρά του, το Ιράν δεσμεύτηκε να «παγώσει» την εγχώρια παραγωγή σε 3,797 εκατ. βαρέλια.

Ως αποτέλεσμα, η τιμή του πετρελαίου εκτινάσσεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε εβδομάδων, καθώς τα συμβόλαια WTI ενισχύονται κατά 8,58% στα 49,11 δολάρια, ενώ τα συμβόλαια Brent σημειώνουν κέρδη κατά 8,04% στα 50,11 δολάρια. Η τιμή του χρυσού αντίθετα, καταγράφει μείωση κατά 1,24% στα 1.176,00 δολάρια.

Αποβλήθηκε η Ινδονησία

Μια από τις εκπλήξεις στη σημερινή συνάντηση του OPEC στη Βιέννη ήταν η αποβολή της Ινδονησίας από τον Οργανισμό.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΚΕΡΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!