Κυριακή, 18 Νοεμβρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
14 °C 0 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
10 °C 5 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Κέρδος]: JP Morgan: Το παζάρι στο Μπαλί για ελληνικά ομόλογα και τράπεζες
[Κέρδος]: JP Morgan: Το παζάρι στο Μπαλί για ελληνικά ομόλογα και τράπεζες

[Κέρδος]: JP Morgan: Το παζάρι στο Μπαλί για ελληνικά ομόλογα και τράπεζες

Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε καλύτερη θέση από ό,τι δείχνουν οι πρόσφατες κινήσεις στις μετοχές τους, σημειώνει ο αμερικανικός οίκος σε έκθεσή του μετά τις επαφές που είχε με Ελληνες αξιωματούχους και επενδυτές στο Μπαλί, στο πλαίσιο των συνεδρίων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, αλλά και του επενδυτικού συνεδρίου του οίκου, στο οποίο παραβρέθηκαν πάνω από 300 επενδυτές και άνω των 30 πολιτικών αξιωματούχων.

Όπως αναφέρει, και οι τέσσερις τράπεζες έχουν πετύχει τους στόχους μείωσης των NPLs και έχουν περάσει τα stress tests. Επιπροσθέτως, δεν έχουν μεγάλη σύνδεση με την Τουρκία ή την Ιταλία.Δεν έχουν μειωθεί οι καταθέσεις και οι μετοχές είναι πιθανό να ανακάμψουν καθώς θα βελτιώνεται το επιχειρηματικό κλίμα και θα ενισχύεται η απασχόληση.

Βραχυπρόθεσμα, η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να διευρύνει τη δυνατότητα των ελληνικών τραπεζών να αγοράζουν ελληνικά κρατικά ομόλογα, για να βοηθήσει με τη ρευστότητά τους. Υπενθυμίζεται ότι το 2015, η ΕΚΤ έβαλε «ταβάνι» στο ύψος των ελληνικών κρατικών ομολόγων που μπορούν να έχουν οι τράπεζες. Καθώς η χώρα έχει βγει από τα προγράμματα, έχει νόημα να επιτραπεί στις τράπεζες να αγοράζουν περισσότερα ελληνικά κρατικά ομόλογα, κάτι που συζητείται στην παρούσα φάση με Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Σε πιο μακροχρόνια βάση, η Ελλάδα επεξεργάζεται το σχέδιο δημιουργίας ενός οχήματος εγγύησης για τα κόκκινα δάνεια (APS), που θα βοηθήσει το ξεκαθάρισμα των «κόκκινων δανείων» από τους ισολογισμούς των τραπεζών, με τις σχετικές λεπτομέρειες να εκτιμάται ότι θα δοθούν στη δημοσιότητα έως τα Χριστούγεννα.

Ελληνες κυβερνητικοί αξιωματούχοι επεσήμαναν ότι η προσέγγισή τους με πολλές μικρές παρεμβάσεις, όπως η ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου, η καθιέρωση πτωχευτικού κώδικα, η υποστήριξη των πωλήσεων ενεργητικού και η οικονομική ανάπτυξη, είναι η απάντηση στην ανάγκη ενίσχυσης του τραπεζικού συστήματος, αντί να βασιστούν σε ένα μόνο μέτρο, ενός τύπου «bad bank».

Η οικονομία

Δεν υπάρχουν βραχυπρόθεσμες ανησυχίες για την ελληνική οικονομία, σημειώνει ο οίκος στην έκθεση.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΚΕΡΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!