Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Κέρδος]: Moody’s και DBRS πιστεύουν στη δύναμη του «Ηρακλή»
[Κέρδος]: Moody’s και DBRS πιστεύουν στη δύναμη του «Ηρακλή»

[Κέρδος]: Moody’s και DBRS πιστεύουν στη δύναμη του «Ηρακλή»

Πιστωτικά θετικό γεγονός (credit positive) για τις ελληνικές τράπεζες θεωρεί ο οίκος Moody’s το πράσινο φως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο σχήμα προστασίας ενεργητικού (APS), γνωστό και ως «Ηρακλής», με το οποίο θα αντιμετωπιστεί το φλέγον ζήτημα των κόκκινων δανείων. Ψήφο εμπιστοσύνης δίνει και ο οίκος DBRS, που σχολιάζει πως ο «Ηρακλής» είναι έτοιμος να «σηκώσει» την Ελλάδα.

Ο Moody’s αναφέρει ότι το σχήμα θα βοηθήσει στη μείωση του μεγάλου αποθέματος των κόκκινων δανείων και κατά συνέπεια στην βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών. Αυτό με τη σειρά του θα ενισχύσει σταδιακά τη δανειοδοτική τους ικανότητα και τελικά την κερδοφορία τους, εξηγεί. Ωστόσο σημειώνει πως θα υπάρξει κάποια επίπτωση στα επίπεδα των κεφαλαίων τους την περίοδο 2020-21.

«Η έγκριση του APS είναι πιστωτικά θετική για τις ελληνικές τράπεζες, γιατί προσφέρει ένα πρόσθετο εργαλεί για τη βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού, επιταχύνοντας τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μέσω τιτλοποιήσεων» αναφέρεται στο σημείωμα του οίκου, που σπεύδει να σχολιάσει πως το ποσοστό των κόκκινων δανείων στην Ελλάδα είναι το υψηλότερο μεταξύ των χωρών, που αξιολογεί.

Ο οίκος υπενθυμίζει τον τρόπο λειτουργίας του σχήματος, που χτίστηκε στα ιταλικά πρότυπα και εκτιμά ότι οι τράπεζες θα απαλλαγούν από κόκκινα δάνεια αξίας 30 δισ. ευρώ.

Ο DBRS από την πλευρά του σχολιάζει πως το σχήμα «δεν θα μεταμορφώσει άμεσα την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας», αλλά πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα, που θα ενδυναμώσει τον τραπεζικό τομέα της χώρας, ώστε και αυτός με τη σειρά του να στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΚΕΡΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!