Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Κέρδος]: Μέχρι τις 20 Οκτωβρίου στη Βουλή ο νόμος για το APS
[Κέρδος]: Μέχρι τις 20 Οκτωβρίου στη Βουλή ο νόμος για το APS

[Κέρδος]: Μέχρι τις 20 Οκτωβρίου στη Βουλή ο νόμος για το APS

Για την πρόοδο του εγχειρήματος έγκρισης του σχεδίου κρατικής εγγυοδοσίας επί των ομολόγων υψηλής διαβάθμισης τιτλοποιήσεων (Asset Protection Scheme) ενημέρωσε, χθες, τους διευθύνοντες συμβούλους (CEOs) των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Ζαββός (φωτ.).

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός η Ελληνική Δημοκρατία υπέβαλε και επίσημα, προ ημερών, το αίτημα προς τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DC Comp) και αναμένει η έγκριση να έρθει εντός των επόμενων ημερών, ώστε ως τις 20 Οκτωβρίου να ετοιμαστεί και να κατατεθεί στη Βουλή σχέδιο νόμου, που θα περιλαμβάνει τη νομοθέτηση της κρατικής εγγυοδοσίας.

Στη συνάντηση δεν συζητήθηκαν λεπτομέρειες του σχεδίου «Ηρακλής», όπως αποκαλείται η ελληνική εκδοχή του Asset Protection Scheme. Ο υφυπουργός επανέλαβε ότι το ύψος των κρατικών εγγυήσεων επί των ομολόγων πρώτης διαβάθμισης (senior note) τιτλοποιήσεων θα φθάσει ως τα 9 δισ. ευρώ, ενώ ανέφερε ότι δεν υπάρχουν, προς το παρόν, κριτήρια κατανομής τους, μεταξύ των τραπεζών.

Το ύψος των εγγυήσεων είναι αρκετό για να καλύψει, σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της τάξης των 27 με 30 δισ. ευρώ και επομένως κρίνεται επαρκές, ώστε να μην απαιτηθεί θεσμοθέτηση κριτηρίων κατανομής.

Λεπτομέρειες δεν δόθηκαν ούτε για την τιμολόγηση του ασφαλίστρου κινδύνου, το οποίο αποτελεί το πλέον κομβικό σημείο για τη λειτουργικότητα των κρατικών εγγυήσεων, τουλάχιστον στα παρόντα επίπεδα πιστοληπτικής διαβάθμισης της χώρας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΚΕΡΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!