Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
9 °C 0 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
11 °C 0 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Κέρδος]: Γιατί ο κόσμος παρακολουθεί τα επιτόκια των ΗΠΑ;
[Κέρδος]: Γιατί ο κόσμος παρακολουθεί τα επιτόκια των ΗΠΑ;

[Κέρδος]: Γιατί ο κόσμος παρακολουθεί τα επιτόκια των ΗΠΑ;

Tου Mark Whitehouse

Με τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια των ΗΠΑ να κατευθύνονται προς τα υψηλότερα επίπεδά τους σε διάστημα σχεδόν μιας δεκαετίας, υπάρχει κάτι που αξίζει την προσοχή μας: Ο υπόλοιπος κόσμος έχει δανειστεί τόσα πολλά δολάρια που οι παγκόσμιες επιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι μεγαλύτερες από ποτέ.

Τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων έχουν πείσει τις αγορές ότι η παρατεταμένη περίοδος των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων ίσως τελικά να φτάνει στο τέλος της. Το Κογκρέσο έχει εγκρίνει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε φορολογικές περικοπές και αυξήσεις δαπανών, σε μια εποχή που ο πληθωρισμός και η αύξηση των μισθών υποδηλώνουν ότι η οικονομία ήδη θερμαίνεται. Ως αποτέλεσμα, οι επενδυτές αναμένουν ολοένα και περισσότερο από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να σφίξει τη νομισματική πολιτική: Οι τιμές στις προθεσμιακές αγορές, για παράδειγμα, υποδηλώνουν ότι ο στόχος των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας θα αυξηθεί στο 2% έως τον Δεκέμβριο, μια πρόβλεψη που είναι αυξημένη κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με αυτό που αναμενόταν πριν από τρεις μήνες. Δείτε πώς φαίνεται αυτό:

Στις ΗΠΑ, τα υψηλότερα επιτόκια ενδέχεται να βοηθήσουν την οικονομία να αποφύγει την υπερθέρμανση. Αλλά θα έχουν και μια επίδραση στο εξωτερικό, όπου οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες έχουν συσσωρεύσει ένα άνευ προηγουμένου φορτίο χρέους σε δολάρια (που συνεχίζει να αυξάνεται από τότε που το κοίταξα πριν από αρκετούς μήνες).

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΚΕΡΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!