Τρίτη, 23 Απριλίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Κέρδος]: Γιατί κάνουν… ουρά οι ξένοι για τα ελληνικά ομόλογα
[Κέρδος]: Γιατί κάνουν… ουρά οι ξένοι για τα ελληνικά ομόλογα

[Κέρδος]: Γιατί κάνουν… ουρά οι ξένοι για τα ελληνικά ομόλογα

«Μαγνήτη» υψηλών αποδόσεων αποτελούν τα ελληνικά ομόλογα για τους ξένους επενδυτές καθώς η δραστική υποχώρηση του κινδύνου χώρας σε μια συγκυρία εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων στην ευρωζώνη καθιστά τις ελληνικές αποδόσεις μοναδικές.

Το κλίμα για την Ελλάδα έχει αλλάξει θεαματικά τις τελευταίες εβδομάδες και πολλές δεκάδες αναλύσεις, εκθέσεις τραπεζών και αναλυτών, άρθρα γνώμης και δημοσιεύματα στα διεθνή, έντυπα και ηλεκτρονικά, μέσα ενημέρωσης αντιμετωπίζουν με ενθουσιασμό την ελληνική περίπτωση, ξορκίζοντας ως έναν κακό εφιάλτη που πέρασε τις καταστροφικές συζητήσεις περί άτακτης χρεοκοπίας και αναπόδραστου Grexit.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως η νέα Πορτογαλία με τους επενδυτές να προσδοκούν ότι θα ακολουθήσει τα χνάρια της και θα μιμηθεί την επιτυχία της. Η δραστική βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος αποτελεί τη βάση ωστόσο αυτό που πυροδότησε την «έκρηξη» της αισιοδοξίας ήταν η απόφαση της πρόωρης αποπληρωμής των «ακριβών» δανείων του ΔΝΤ.

Οι αγορές «μύρισαν» μια χρυσή ευκαιρία για κέρδος καθώς είναι πολύ νωπό το παράδειγμα της Πορτογαλίας. Τον περασμένο Δεκέμβριο κατέληξε σε συμφωνία με την ΕΕ και το ΔΝΤ για την πρόωρη αποπληρωμή όλων των δανείων της, που κανονικά θα έληγαν το 2024, κίνηση που προκάλεσε ευφορία στις αγορές οδηγώντας την απόδοση του 10ετούς πορτογαλικού τίτλου να έχει υποχωρήσει ραγδαία έκτοτε: από το επίπεδο του 2% που ήταν τον Νοέμβριο του 2018 βρέθηκε στο 1,13% πριν λίγες ημέρες!

Η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ σηματοδότησε την πλήρη επιστροφή της Πορτογαλίας στην αγορά ομολόγων ως μια κανονική και όχι προβληματική χώρα και κάτι ανάλογο οι αγορές ποντάρουν και για την Ελλάδα.

Το ελληνικό 10ετές από το επίπεδο του 4,4% που ήταν τον περασμένο Ιανουάριο βρέθηκε στο 3,7% τον Φεβρουάριο και σήμερα έχει βρεθεί στο 3,6% επιτόκιο που έχουμε να δούμε από το 2006 (μια περίοδο όμως που τα επιτόκια δεν ήταν μηδενικά και τα spread πολύ χαμηλότερα).

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΚΕΡΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!